Šveits külmutab tuumaprojektid

Šveitsi valitsus teatas, et külmutab Jaapani tuumakatastroofist tulenevalt kõik plaanid uute tuumajaamade ehituseks.

Venemaa ja Hiina, samuti India ja Pakistan  on seevastu teatanud, et jätkavad plaanipäraselt uute tuumajaamade ehitust. Nii on Hiina võtnud uude viisaastakuplaani 40 uue tuumajaama ehituse.

Saksamaa kaalub kaua käigusolnud tuumajaamade sulgemist, samuti on plaanis teostada ulatuslikud lisakontrollid praegu käigusolevates tuumajaamades.

Ka USA-s on nüüd plaanitud tuumajaamade renessanss küsimärgi all. Greenpeace hoiatab, et „tuumaenergia ei ole ei kindel ega puhas“ ning et õnnetus tuumajaamaga võib muuta ulatuslikud piirkonnad elamiskõlbmatuks. Valge Maja pressiesindaja sõnul on „president seisukohal, et energiatarvet tuleb rahuldada mitmetest erinevatest energia allikatest, sealhulgas taastuvenergia, maagaas, kivisüsi ja tuumaenergia“. USA-s katavad 104 tuumajaama 20 protsenti riigi energiavajadusest.

 Tuumajaamade vastased ütlevad, et Fukushima võib juhtuda kõikjal – kui mitte maavärina, siis lennuõnnetuse, terroriakti või mõne suurema loodusõnnetuse tagajärjel. Neil päevil meenutatakse taas Tšernobõli katastroofi, õnnetusi Three Mile Islandi ja Sellafieldi tuumajaamadega. Tuumavastaste argumendiks on, et kui juba tehnikas tipptasemel jaapanlased kriisiolukorras tuumajaama kontrollida ei suuda, siis ei suuda seda ammugi veel tehniliselt vähemarenenud riigid.

Osale arutelus

  • Katri Soe-Surén

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara