Kubilius: Gazprom ja E.ON võivad kaevata Brüsselile

Kui Leedu gaasifirma Lietuvos Dujos AB suuraktsionärid Gazprom ja E.ON ei ole nõus teenuste lahutamisega, tuleb neil kaevata Brüsselile, soovitas Leedu peaminister Andrius Kubilius.

Leedu valitsus otsustas 19. mail lüüa lahku Lietuvos Dujose gaasimüük ja ülekanne. Gazprom ja E.ON teatasid 20. septembril avalikus kirjas, et „omandiõiguse jagamise liiga kiire täideviimine“ Leedus võib „põhjustada katkestusi gaasitarnetes.“ Tegemist on „närviliste seisukohavõttudega“ mis ei ole „suureks uudiseks“, kommenteeris Kubilius eile Kopenhaagenis Bloombergile.

„Me mõistame, et Gazprom on pisut mures Euroopa gaasiturgude jagunemisprotsessi pärast,“ ütles Kubilius. „Kuid me näeme, et  Eesti otsustas seda järgida. Ka poolakad teevad midagi sarnast. Kui keegi on õnnetu selle pärast, kuidas me täidame Euroopa direktiive, peavad nad kaebama seda Brüsselile.“ Ilma konkurentsita riskib Leedu jääda olukorda kus ta peab maksma 100 dollarit rohkem kui Saksamaa 1000 kuupmeetri Vene maagaasi eest, lisas Kubilius.

Teenuste lahutamist nõuab EL, et sundida juhtivaid energiafirmasid võimaldama konkurentidele ligipääsu ülekandevõrkudele. EL kinnitas 2009 aprillis seaduse, mis sunnib liikmesriike valima ühe kolmest võimalusest lihtsustamaks ligipääsu elektri- ja gaasivõrkudele. Valikuteks on kas sundida firmasid müüma või emaettevõttest eraldama ülekannet teostav osa, nõudma neilt võrgu juhtimise üleandmist sõltumatule operaatorile või kohustama neid muutma üksus sisemise tegevuse abil sõltumatumaks.

Osale arutelus

  • Katri Soe-Surén

Toetajad

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Coma Investing otsib EKSPORDIMÜÜGIJUHTI

M-Partner HR OÜ

31. august 2017

NPM Silmet otsib TEHNIKAVALDKONNA HOOLDUSJUHTI

NPM Silmet AS

02. september 2017

Ferrometal otsib B2B KLIENDIHALDURIT

M-Partner HR OÜ

24. august 2017

Käsi­raamatud