Autor: Anne Oja • 26. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazprom võib lahkuda Ameerika turult

Gazpromi nõukogu koguneb täna arutama majanduskriisi aegset turunduspoliitikat ja hiiglaslikku Štokmani maardlat hõivava Gazprom Nefti kulude vähendamist, mille kõrval otsustatakse ka lahkumine Ameerika gaasiturult.

Möödunud aastal vähenes gaasieksport Euroopa riikidesse 44 miljardi kuupmeetri võrra, 555 miljardi kuupmeetrini. Gazprom teenis mullu gaasi ekspordist 40-42 miljardit dollarit, samas 2008. aastal 64 miljardit. Müügi vähenemise Euroopa Liitu tingis uute gaasimaardlate kasutuselevõtt Kataris ja teistes maades ning Venemaaga paralleelse kütuseimpordi kasvatamises 70 miljardi kuupmeetrini.

Katar müüs mahtude kasvatamiseks maist detsembrini Euroopa spot-turgudel gaasi dumpinguhindadega, vahendas Kommersant. Pikaajaliste tarnelepingutega gaas oli detsembris Katari gaasist kaks korda kallim, kirjutas Kommersant.

Ameerikast põgeneb Gazprom alternatiivsete gaasiammutusmeetodite kasutuselevõtu tõttu. Kui mõned aastad tagasi ei rääkinud veel ükski Gazpromi konkurent gaasi ammutamise kiirest kasvust USAs, siis täna räägivad põlevkivigaasi tootmise perspektiivikusest ja senise turu peapeale pööramisest kõik, seisab Gazpromi ekspordijuhi Aleksandr Medvedevi ettekandes.

Sellises seisus tuleb otsustada, kas Venemaa jätkab investeeringuid ja Štokmani maardla hõivamist, mida plaaniti rahuldama eelkõige USA ja Kanada nõudlust. Vastust sellele küsimusele Medvedevi ettekanne ei sisaldanud.

Euroopa põlevkivigaasi varusid hinnatakse 15 triljoni kuupmeetrini. Kui Venemaa ehitab välja kõik praegu kavandatud gaasijuhtmed, ei võimalda see tal 10-15 aasta pärast gaasi hinnas konkureerida.

Möödunud aasta lõpus pani Gazprom Barentsi meres asuva Štokmani maardla hõivalise nõudluse ja investeerimisprogrammi mahu vähenemise tõttu seisma.

Štokmani gaasimaardla varud ulatuvad 3,8 triljoni kuupmeetrini ja seda oleks piisavalt, et katta kogu maailma aastane gaasivajadus. Venemaa kavandas gaasimaardla kasutuselevõttu koos Prantsuse firma Total ja Norra StatoilHydroga, kellega oli loodud ühisettevõte Shtokman Development.

Novembris kirjutas The Wall Street Journal, et gaasimaardla võetakse kasutusele 2015. aastal. Praeguste hindade kohaselt pole maardla aga kasumlik.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077