Brenstoli juht: tulekahju pärast nüüd käpuli küll ei ole

Kahjutules hävinud Brenstoli puidutööstuse
tegevdirektor ja üks omanikest Urmo Ilves räägib Äripäevale, et tuli sai alguse
termoahju juurest ning levis sealt mõne minutiga tervesse tootmishoonesse.

Ilvese sõnul on ettevõtte tootmisplatsil küll öösiti valvur, kuid too sai õnnetusest teada hoopis seadmete operaatorilt.

"Operaator oli kodus ja nägi arvutist, et Stellaci termoahi on läinud jahtumisfaasi, aga andurid annavad ikka veateadet. Operaator helistas valvurile, et mina vaata, mis seal on, et mingi kala vist. Kui valvur vaatama läks, siis olid leegid juba katuseservast väljas. Päästjad jõudsid kuue minutiga kohale, kuid siis ei olnud enam väga palju midagi päästa," räägib Ilves.

Ilvese sõnul on termoahjudes väga kõrge temperatuur, umbes 215-230 kraadi.

"Valvur ütles mulle, et päästjad üritasid neid ahjusid avada. Elektroonika oli ilmselt juba läbi põlenud, mistõttu pidid nad siis mehaanilist jõudu kastutama. Nende ahjudega on nii, et kui hapnikku saavad, siis nagu lõõtsaga, võivad leegi laiali tõmmata. Praeguse seisuga ma ei teagi, kas need siis avati või levis tuli kuidagi muudmoodi hoones laiali," muretseb Ilves.

Tegevdirektori sõnul oli ettevõttes kokku kaks termoahju ja nüüd ei ole äkitselt ühtki. Üks hävinutest maksis 13-15 miljonit ja teine umbes kaheksa miljonit krooni. Lisaks hävis täielikult hoone, mõned masinad ja 40 tihumeetrit materjali.

"No kahju võib väga üldjoontes arvutades olla umbes 30 miljonit krooni. Meil on kindlustus olemas, aga kehv on see, et õnnetus juhtus just hooaja alguses. Hetkel ei tootnud me midagi lattu, kõik läks otsejoones ekspordiks. Meil ei ole esimese poolaasta jooksul mingit majanduslangust olnud. Mai, juuni, juuli on kõik tellimustega kaetud," räägib Ilves.

Ta lisab, et ettevõte peab nüüd kibekiiresti leidma koha, kus termotooteid valmistada või endale ruttu uued ahjud soetama. Muidu võib õnnetus firmale tervikuna väga hullusti lõppeda.

"Iseenesest käpuli me selle tulekahju pärast nüüd küll kohe ei ole," lisab Ilves.

Äkki oli kellegi kadeda konkurendi kuri käsi õnnetuse põhjustaks?

"Ei oska öelda. Meil on siin külaga (Loo - toim.) probleeme olnud. Kui me termoahjus materjali töötleme, siis see põhjustab teatud haisu. No selge, et kui armeenlasest naabrimees iga päev ðaðlõkki küpsetab, ajab lõpuks närvi, aga... Kas keegi võis üle aia hüpata ja hoone väljastpoolt süüdata.. Eks uurimine näitab," ei taha Ilves esialgu kellelegi näpuga näidata.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara