Kalev võttis kuulsa mööblitööstuse nime üle

Mitmetes portaalides nagu osta.ee ja
ebay.com müüakse vanaaegseid 20. sajandist pärit mööblit, peamiselt toole, mis
on valmistatud Eestis tegutsenud vineeritehases Luterma, millega sama nime
hakkab nüüdsest kandma endine AS Kalev.

Tehas asutati 1883. aastal ning sajandivahetusel sai sellest Venemaa suurim tehas, kirjutab Answers.com. Luterma ehk A.M. Luther Mechanical Woodworking Factory on saanud palju tunnustust oma kõrgekvaliteedilise vineeritöö eest mitmesuguste vineertünnide ja muu mööbli tootmise eest.

Algselt tootis tehas kontorite ja raudteejaamade mööblit. 1908. aastal asutas Luterma tütarettevõtte Londonisse ning nimetas selle Venesta Plywood Company. Nimi oli tuletatud inglise keelsest sõnast veneer (spoon, õhuke puiduleht -toim.) ja Estonia. Firmal oli mitmeid kontoreid Euroopas, sealhulgas Saksamaal, Rootsis, Prantsusmaa ja Itaalias.

Koos Venemaa turu sulgumisega peale Esimest Maailmasõda, mängis Luterma tähtsat majanduslikku ja sotsiaalset rolli mööbli tootmises. Tänu sõjale sai Luterma hoobelda ühe suurima mööblitootmisettevõttega Balti riikides, tootes kokkupandavaid toole ja laudu Inglise turu jaoks ning avalikku ja kontorimööblit Balti turule.


Tooli põhjal olev märge vineeritehasele Luterma Tooli põhjal olev märge vineeritehasele Luterma

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara