Peruu sõltuvus toorainetest annab raskelt tunda

Madalad metallihinnad ning turtsuv
globaalne majandus löövad Peruu ettevõtetele hingekella.

Metalliküllastest ettevõtetest pungil Peruu Lima indeks kukkus eelmisel aastal peaaegu 60%, mis on regiooni kõige viletsam tulemus. Põhjus langevatel metallihindadel. "Arvestades toorainete hindu, ei usu ma olukorra paranemisse," kommenteeris Centura SABi maaklerfirma juht Gustavo Urrutia WSJle. Siiski võib ka Peruu aktsiates näha jälle elavnemist, kui globaalne majandus jälle jalad alla saab, arvas sealse aktsiaturu president Roberto Hoyle.

2007. aastal kasvas Peruu aktsiaturg 36% ning 2006. aastal tervelt 168%. Alates 30. septembrist möödunud aastal on aktsiaindeks aga kaotanud 37% oma väärtusest.

Peruu majandust veavad suuresti just mineraalid. Põhilised ekspordiallikad on hõbe, vask, kuld ning tsink. Aastal 2007. kasvas Peruu sisemajanduse kogutoodang 9%. Peruu finantsminister prognoosib selleks aastaks kasvu 6,5%, kuid tooraine hindade languses on mõnede analüütikute sõnul reaalne kuni 5,5%-line kasv.

Madalad toorainehinnad on laastavalt mõjunud ka sealsetele ettevõtetele. Southern Copper Corp. kaotas 2008. aastal 84% oma väärtusest ning väärismetallide kaevandaja Cia. de Minas Buenaventura SAA kaotas eelmisel aastal oma aktsiahinnas 65%.

Osale arutelus

  • Mait Jüriado

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara