Narva Elektrijaamad kuritarvitasid turgu valitsevat seisundit

Konkurentsiamet tegi ASile Narva
Elektrijaamad ettekirjutuse, millega kohustas ettevõtjat taastama viivitamatult
elektrienergia tarnimine kahele väiksemale võrguettevõtjale – ASile Kulon ja
ASile Sagro Elekter.

AS Narva Elektrijaamad katkestas aktsiaseltside Kulon ja Sagro Elekter elektrienergiaga varustamise, kuna osapoolte vahel olid erimeelsused elektrituruseaduse teatud punktide tõlgendamise osas, teatas amet. Aktsiaseltsid Kulon ja Sagro Elekter ostavad sarnaselt teistele võrguettevõtjatele elektrienergiat määratud ja avatud tarnena. Määratud tarnena müüakse seda osa elektrienergiast, mille tarbimist on võimalik ette prognoosida ning avatud tarnena seda osa, mis tuleneb elektrienergia tarbimise mitteprognoositavast kõikumisest. Kulon ja Sagro Elekter ostsid määratud tarnet Narva Elektrijaamadelt ning avatud tarnet ASilt Baltic Energy Partners, teatas konkurentsiamet.

AS Narva Elektrijaamad asus elektrituruseaduse omapoolse tõlgenduse põhjal seisukohale, et Baltic Energy Partnersil puudus õigus avatud tarnet osutada ning seda tuleb osta Narva Elektrijaamadelt. Kuna Kulon ja Sagro Elekter selle seisukohaga ei nõustunud ja jätkasid avatud tarne ostmist Baltic Energy Partnersilt, katkestas AS Narva Elektrijaamad neile määratud tarne osutamise. Lisaks põhjendas viimane tarne katkestamist sellega, et tema hinnangul olid Kulon ja Sagro Elekter ostnud põhjendamatult suurtes kogustes soodsa hinnaga Eesti turule ette nähtud elektrienergiat.

Konkurentsiamet asus seisukohale, et tarne katkestamine põhjusel, et poolte vahel eksisteerivad erimeelsused seaduse tõlgendamise osas, on turgu valitseva ettevõtja poolt täiesti asjakohatu ning ebaproportsionaalne vahend oma eesmärkide saavutamiseks. Pealegi seisnes antud juhul erimeelsus küsimuses, mis ei olnud isegi otseselt seotud määratud tarne osutamisega Narva Elektrijaamade poolt.

Konkurentsiamet on seoses konkurentsiseaduse rikkumisega alustanud ASi Narva Elektrijaamad suhtes ka väärteomenetlust.

Osale arutelus

  • Annika Matson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara