Jaapanlased teevad maailma suurima tubakatehingu

Japan Tobacco soovib osta Briti tubakafirma
Gallaher 9,75 miljardi naela (227,5 miljardi krooni) eest, mis on suurim tehing
tubakatööstuse ajaloos.

Ettevõtted teatasid hinnakokkuleppest reedel. Müüjatele tähendab see 7,5 miljardit naela puhast raha, ülejäänu on võlgade tasaarveldus.

Ei ole välistatud ka konkureeriv pakkumine. Ajaleht Times nimetas tõenäolisimaks ülepakkujaks British American Tobaccot. Gallaher omab suitsumarke Benson Hedges, Silk Cut jt., mis on Eestis vähetuntud, kuid mitmel pool Euroopas turuliidrid. Kontserni juhtiv odavbränd LD on olnud edukas Ida-Euroopas, ka Eestis.

2001. aastal Gallaheri ostetud tütarfirma Austria Tabak kaudu kuulub müüdava hulka ka see, mis Eesti tubakatööstusest alles on jäänud - nt. kaubamärgid Rumba ja Leek, mida küll ammugi enam ei valmistata Eestis. Gallaher Groupi eelmise aasta käive oli 8,21 mld. naela ja maksueelne kasum 570 mln. naela (191 mld. ja 13,3 mld. krooni). Kontsern tegutseb 80 riigis, töötajaid on 12 000 . Sealhulgas tootmine toimub 11 maal, sealhulgas Venemaal, Rootsis, LAVs.

Osale arutelus

  • Tiit Elner

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Arvamused ja blogid

Valdkonna töökuulutused

Teabevara