Autor: Mariliis Pinn • 4. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti riikide ja Soome energiasüsteemid ühendati pidulikult

Täna, 4. detsembril leidis Eestis ja Soomes üheaegselt aset esimese Balti riikide ja Põhjamaade vahele rajatud elektrisüsteeme ühendava kaabli sisseõnnistamine.

Rekordajaga valminud Estlinki merekaabel ühendab Tallinna lähedal asuvat Harku 330 kV alajaama ja Helsingi külje all olevat Espoo 440 kV alajaama, ühendades esimest korda ajaloos Balti riikide elektriturud Põhjamaade omadega.

Estlinki kaabel on üks tähtsamaid projekte Euroopa Liidu kavas tagada elektrienergiavarustuse jätkusuutlikkus, parandada piiriülest elektrienergia infrastruktuuri ning aidata luua tõhusamad energiaturud Euroopas. See on esimene ühisprojekt Balti ja Soome energiaettevõtete vahel ning maksis kokku 110 miljonit eurot, teatas Eesti Energia.

„Täna on ajalooline päev. Oleme esimest korda ajaloos ühendanud Balti riikide ja Soome elektrivõrgud,” ütles Indrek Aarna, Nordic Energy Link juhataja. „Kaabli ehitamine on lõppenud ning loodame alustada kaubanduslikku tegevust niipea, kui ABB on teostanud kaabli lõppviimistluse,” lisas Aarna.

Nordic Energy Link nõukogu esimees ja Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive rõhutas edasiste ühenduste olulisust piirkonnas ning seda, et see on eeltingimuseks toimivale energiaturule. „Alles siis, kui Balti elektrivõrgud on täielikult ühendatud Põhja- ja Lääne-Euroopaga, võime kinnitada toimiva energiaturu olemasolu Balti riikides.”

Projekti olulisus seisneb peamiselt elektrienergia paremas varustuskindluses Balti riikides. Estlink annab võimaluse energiakaubanduseks ning pakub ka vajadusel alternatiivset elektrienergia ostukanalit võimalike puudujääkide katmiseks tootmisvõimsuses.

„Estlink on rohkem kui energiaalane saavutus,” ütles ABB president ja tegevdirektor Fred Kindle. „See toob Euroopa Liidu lähemale eesmärgile luua Euroopa elektrivõrk ning laiendab vähese keskkonnamõjuga usaldusväärse energiavarustuse hüvesid,” lisas ta.

ABB kavandas, ehitas ja paigaldas Estlinki maa- ja merekaabli kahe 105 km pikkuse paralleelina, kasutades oma HVDC (High Voltage Direct Current) Light tehnoloogiat. HVDC Light on kõrgtehnoloogia, mis pakub lisaks ka kindlat elektrienergia reguleerimist ja kiiret elektrivarustuse taastamist elektrikatkestuste korral. Samuti on tehnoloogia elektromagnetväljadeta, keskkonnasõbralik, sisaldades naftavabu kaableid, kompaktseid alajaamasid ning maa- ja merekaableid. Alalisvoolu merekaabli võimsus on 350 MW ja +/- 150 kV ning seda hakatakse juhtima juhtimiskeskustest Eestis ja Soomes.

Nordic Energy Link loodi peaeesmärgiga ehitada ja käiku anda Estlinki kaabel. 2004. aasta juulis allkirjastasid kolm Balti energiaettevõtet Eesti Energia, Latvenergo, Lietuvos Energija, ning Pohjolan Voima ja Helsingin Energia Soomest aktsionäride ühisettevõtte lepingu Estlinki merekaabli rajamiseks Balti riikide ja Soome vahele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077