21. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Greenpeace: Stora Enso sigatseb Vene-Karjalas

Puidutööstusettevõte Stora Enso väidab oma reedeses pressiteates, et firma Vene-Karjalast hangitud puu pärineb seaduslikest raietest. Soome Greenpeace aga heidab ettevõttele ette tõestusmaterjali puudumist oma väidete toetuseks.

Greenpeace teatas septembris probleemidest seoses Stora Enso ja UPM puuhankega Karjalast: ühegi puidupartiiga polnud kaasa raie keskkonnamõjude analüüsi, vahendas Roheline Värav Greenpeace'i materjale. Seda aga nõuab Venemaa seadus. Lisaks oli partiides leiduv puit tihti hoopis midagi muud, kui seadus või raieluba väidetaval raiealal ette näeb. Näiteks leiti paljudest partiidest majanduslikult väga väärtuslikku puitu, kuigi see pidi pärinema aladelt, kus on lubatud vaid nõrkade ja haigete puude raiumine.

“Meie video- ja fotomaterjal ning maastiku-uuringud tõestavad veenvalt, et seadust on rängalt rikutud” kinnitab Soome Greenpeace'i metsaspetsialist Sini Harkki: “Nüüd taotleb Stora Enso heakskiitu ja talle sobivaid väljaütlemisi ametnikelt, kes algseltki andsid raieload ebaseaduslikult välja ning kes muidugi on huvitatud nende raiete tagantjärgi seaduslikuks kuulutamisest.”

Nimelt väidab Stora Enso, et nende raied on seaduslikud, sest need on tehtud vastavalt kohalike ametnike väljastatud raieloale. Venemaa seaduse kohaselt on raie eelduseks aga keskkonnamõjude analüüs. Kui see puudub, ei anna kehtiv raieluba veel tegelikku õigust puid langetada. Greenpeace on videosalvestanud ka lageraiet veestikukaitsealadel, kus lageraie on keelatud. Nende raiete eest on vastutav konkureeriv puidufirma UPM.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077