Autor: Harro Puusild • 3. märts 2020

Keemiatööstus Estko koroonaviirusest: tarnijad on meid tarneraskustest teavitanud

Kiirelt leviv koroonaviirus puudutab paljusid Eesti ettevõtteid, nende hulgas ka puhastusvahendite tootjat Estkot. Ettevõtte juht Liina Kikas tunnistab, et mitmed ettevõtte tarnijad on tarneraskustest teada andnud ja praegu käib töö selle nimel, et tarneprobleemid tööd ei mõjutaks.
Liina Kikas
Foto: Andras Kralla

Desinfitseerimisvahendite tootja Chemi Pharmi asutaja Ruth Oltjer ütles hiljuti intervjuus Äripäevale, et ettevõtte tellimuste arv on koroonaviiruse tõttu kordades kasvanud, palgatud on ka uusi töötajaid ning tootmine käib öösel ja päeval.

"Keskendume põhiliselt oma olemasolevate klientide kordades suurenenud vajaduste teenindamisele. Osadest tellimustest tuleb siiski ka loobuda," tunnistas Oltjer.

Tööstusettevõtetele ja teistele sektoritele puhastusvahendeid valmistava Estko juhi Liina Kikase sõnul on viiruse mõju nende ettevõttele kahetine, kuid sarnaselt Chemi Pharmiga on neilgi käed-jalad tööd täis.

Loe lisaks
Chemi-Pharm: töötame öötundidel ja nädalavahetustel

Kikas rääkis Tööstusuudistele, et desinfektantide tootmine on Euroopa Liidu seadusandluses reguleeritud. Tegemist on biotsiididega, mille tootmisel on vaja eelnevalt saada luba või registreerimistunnistus. "Lubade, registreeringute saamine on keeruline, nõuab aega ja registreerimistasude maksmist. Kui turul tekib desinfektandi järele kõrgendatud vajadus – nagu tekkis koroonaviiruse tõttu käte desoainel – ja luba omav ettevõte ei jõua piisavalt toota, siis tekib turul desoaine nappus," selgitas Kikas. "Isegi kui teistel ettevõtetel on sellises eriolukorras desoaine tootmiseks vajalikud oskused ja võimekus, kuid ei ole luba, ei saa see ettevõte midagi teha, toota ei tohi ikkagi."

"Näen siinkohal suurel territooriumil kiirelt levivate nakkuste/viiruste osas riski tervisele – elanikkond jääb eriolukorras piisava võimaluseta end kaitsta," jätkas Kikas.

Raskused toorainete tarnetega

Liina Kikas rääkis veel, et teiseks avaldab suurt mõju ka toorainete tarnimine. "Keemiatööstuses tulevad paljud toorained Hiinast. Kuna Hiina tehased ei tööta täiel võimsusel, on pikenenud või peatatud keemiatööstuse toorainete tarned. Ka meid on meie tarnijad tarneraskustest informeerinud," kirjeldas Kikas viiruse mõju.

"On näha, et viiruse levimisel Euroopasse suureneb ka tarneprobleemide hulk. Teeme omalt poolt tööd, et tarneprobleemid meie tööd ei mõjutaks," lisas ta.

AS Estko on asutatud 1991. aastal. Ettevõtte põhitegevusalaks on puhastus- ja desinfektsiooniainete tootmine ja müük ning puhastustarvikute vahendus. Ettevõtte peamised sihtgrupid on põllumajandus-ja toiduainetetööstused, koristusfirmad, suurköögid, autopesulad ja kodutarbijad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077