Autor: Mait Kraun • 15. november 2019

Baasmetallid kukkusid sellel nädalal korralikult

Nädala börsiuudised: baasmetallid odavnevad; nikli hind kukkus järsult; alumiinium hakkas pärast kiiret hinnatõusu odavnema; väärismetallide läks paremini; naftahinnad tõusid kaubandusleppe ootuses.
Baasmetallid kukkusid sellel nädalal korralikult.
Foto: Pixabay

Vask ja teised tööstusmetallid olid sellel nädalal langemas, sest turuosalised muretsevad globaalse majanduse nõrgenemise pärast, mis peaks metallide nõudlusele negatiivselt mõjuma. Positiivse poole pealt võib välja tuua, et USA sõnul on kaubanduslepe Hiinaga lähedal, aga metalle see plussi ei viinud.

Vase hind langes nädalaga kokku 2,4 protsenti, 5829 dollarini tonnist. Septembris langes vask 5518 dollarini, mis on kahe aasta madalaim tase.

Teised metallid olid samuti languses, näiteks nikkel odavnes peaaegu 8 protsenti.

Baasmetallid kukkusid sellel nädalal korralikult.
Foto: Äripäev AS

USA-Hiina kaubandussõda on globaalse majanduse aktiivsust allapoole tõmmanud ning tööstusmetallidele survestavalt mõjunud.

USA ja Hiina ametnikud annavad tihtipeale vihjeid, et kaubandusleppe sõlmimine on lähedal. Kuna lepet pole tulnud, siis on investorid kommentaaride osas järjest ettevaatlikumaks muutunud, ütles Commerzbanki analüütik Daniel Briesemann.

“Ebakindlus on jätkuvalt faktor, mis dikteerib hindade suunda,” ütles ta ja lisas, et tema hinnangul langevad metallid tõenäoliselt veelgi.

Vase hind.
Foto: Äripäev AS

Nikli hind kukkus järsult

Nikli hinnad langesid teisipäevaks juba seitsmendat päeva järjest. Hinnad jõudsid septembri tasemetele, mil ilmusid uudised, et Indoneesia plaanib kehtestada nikli ekspordikeele, vahendab Reuters.

Metall, millest toodetakse roostevaba terast, on sellel nädalal järsult odavnenud – 7,8 protsenti, 14 985 dollarini tonnist. Nimelt teatas Indoneesia, et lubab üheksal ettevõttel siiski niklieksporti kuni järgmise aasta lõpuni jätkata.

Hiina, kes on Indoneesia niklimaagi suurim ostja, tootis oktoobris 13 690 tonni rafineeritud niklit, mida on 7 protsendi võrra vähem kui septembris, kirjutasid analüüsifirma Antaike analüütikud.

“Viimaste nädalate majandusandmed mõjutavad ka edaspidi tooraineturge negatiivselt,” teatas ANZ. Pank lisas, et Hiina krediidituru kasv aeglustus oktoobris oodatust rohkem.

Nikli hind.
Foto: Äripäev AS

Alumiinium hakkas odavnema

Eelmisel nädalal kahe kuu tippu tõusnud alumiiniumi hind langes ligi 5 protsenti. Analüütikud on varasemalt öelnud, et ettevõtted on valmis nüüd kõrgemate hindade tõttu tootmist suurendama ja see võib hinnad täiendava surve alla seada.

Alumiiniumi hind langes sellel nädalal kokku 4,5 protsenti, 1736 dollarini tonnist.

“Pole midagi, mis viitaks fundamentaalnäitajate paranemisele,” ütles eelmisel nädalal investeerimisfirma Macquarie toorainete strateeg Marcus Garvey. Enne seda nädalat oli alumiinium kahe nädalaga kallinenud 6 protsendi võrra.

Kehvasti läks sellel nädalal ka tinal, mille tonnihind odavnes 2,7 protsenti, 16 167 dollarini tonnist.

Väärismetallidel läks paremini

Väärismetallidel läks see nädal aga veidi paremini. Kulla ja hõbeda hind kallinesid kumbki 0,4 protsenti. Kulla untsihind on 1464 dollarit ja hõbedal 16,86 dollarit.

Kullal ja hõbedal on aidanud tõusta kaubanduspinged ning intresside alandamine Föderaalreservi poolt.

Plaatina odavnes 1,5 protsenti, 878 dollarini untsist. Pallaadium langes 2,6 protsenti, 1732 dollarini untsist.

Naftahinnad tõusid kaubandusleppe ootuses

Naftahinnad tõusid sellel nädalal veidi, sest turuosalised loodavad, et kaubandussõda saab lahenduse ning USA ja Hiina jõuavad esialgse kokkuleppeni.

Samas hoidis hinnatõusu tagasi asjaolu, et järgmine aasta peaks pakkumine kasvama, mis paneb hinnad omakorda surve alla.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 0,9 protsenti ja WTI lisas 0,5 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 61,9 ja 56,6 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 1,7 protsenti, 603 dollarini tonnist.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077