Autor: Tööstusuudised.ee • 1. november 2019

Eesti ettevõtted pole äriseisakuteks valmis

Nädalavahetusel Eestit tabanud torm jättis päevadeks seisma mitme suurettevõtte tegevuse, põhjustades kümnete tuhandete eurodeni ulatuvaid kahjusid. ERGO kindlustusvaldkonna juhi Andres Konsapi sõnul on taoliste olukordade vastu end kindlustanud alla kümne protsendi ettevõtetest.
Valio Eestil on Võru piimatööstuses varugeneraatorid, mille abil oleks võimalik hoida tootmist osaliselt käimas, kuid sellegipoolest katkes 27. oktoobril Võru tehases tootmine täielikult.
Foto: Tööstusuudised.ee

Ehkki vara kindlustamine on ajaga Eesti ettevõtjatele muutunud omasemaks, siis äritegevuse katkemise vastu kaitse leidmises suurt vajadust ei nähta. „Sellele hakatakse mõtlema alles siis, kui kõige hullem on juba juhtunud,“ ütles Konsap pressiteate vahendusel. Ehkki ettevõtjad aduvad tema sõnul võimalikke riske, siis nende realiseerumise tõenäosusele ei mõelda. „Kõigist varakindlustuse sõlminud ettevõtjatest jääb ärikahjude vastu kindlustanute osakaal alla kümne protsendi."

Valdavalt Lõuna- ja Lääne-Eestit tabanud tormituulte kõrval on tänavu olnud teisigi näiteid õnnetustest, mis on tahtmatult tekitanud äritegevusele suuri kahjusid. Esimesena meenub Konsapile aasta alguses Nurmiko aiandit tabanud õnnetus, kus tulekahju põhjustas lisaks varalisele kahjule ka seisaku äritegevuses ning sundis töötajad puhkusele saatma.

Loe lisaks
Valio Võru hävitab 50 000 euro eest toodangut

Konsapi sõnul on oluline, et ettevõte hindab riske igapäevaselt ja tegutseb vastavalt. Alustada tuleks töötajate ja klientide ohutusest ja teha tegevusplaan ootamatustega toimetulekuks. „Äri katkemise riski hinnates tuleks läbi mõelda, mis saab siis, kui ettevõte ei saa tavapärasel moel edasi tegutseda. Kas näiteks elektri-, vee- või gaasivarustuse katkemise korral on olemas piisavad varud või varulahendused,” selgitas ta.

Reaalsuses on riske ja olukordi, mida ei ole võimalik ette näha ega vältida vaatamata korralikule ennetustegevusele. “Sellisteks puhkudeks ongi mõistlik sõlmida korralik kindlustusleping,“ lisab Konsap. „Kui varakindlustus katab otsesed varalised kahjud, siis äri katkemise kindlustus katab ettevõtte ärikasumi, renditulud, püsikulud ning võimalikud lisakulud, mis on tehtud töö ümberkorralduseks või edasise kahju vähendamiseks. Vähem oluline ei ole ka vastutuskindlustus. Hoonelt ära lennanud katus või tuulega lendu läinud muu suurem objekt on reaalsed olukorrad, mille käigus tekkinud kahjud on suured ning millega ettevõte ei ole reeglina oma eelarves arvestanud,“ lisas Konsap.

„Ettevõtjatel tuleb võtta tormi korral kohalike omavalitsustega jagatud vastutus. Esimene abikäsi tuleb endale ise ulatada ja riskide maandamiseks korralik plaan koostada. Ettevõtte vara ja äritegevuse jätkusuutlikkuse kindlustamine võiks olla elementaarne,“ paneb Konsap ettevõtjatele südamele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077