Autor: Tööstusuudised.ee • 1. oktoober 2019

TalTech ja Kulinaaria said mobiilsete robotite testimiseks teadustoetuse

Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste väljatöötatud Kulinaaria tootmislogistika virtuaalne kaksik koos füüsilise katsestendiga
Foto: Kalev Lilleorg
Tallinna Tehnikaülikool ja suurim kodumaine valmistoitude tootja Kulinaaria alustavad aasta lõpus mobiilsete robotite testimist Kulinaaria tootmises. Tallinna Tehnikaülikooli ja Kulinaaria ühine teadusprojekt sai ühena kümnest EL-i 250 000 euro suuruse uurimistoetuse tootmisprotsesside logistika parandamiseks.

„Pool aastat kestnud Kulinaaria tootmisprotsesside analüüsist selgus, et sealses logistikas on mõistlik kasutada mobiilseid roboteid nii tooraine vastuvõtul, transpordil tootmisesse kui ka valmistoodete transpordil lattu. Novembris alustame katseid mobiilsete robotitega Kulinaaria tootmishoones, et testida reaalsetes tingimustes robotite ühilduvust olemasolevate protsesside ja süsteemidega. Tallinna Tehnikaülikooli ja Kulinaaria koostöö on ehe näide, kuidas teadus ja praktiline ettevõtlus teineteist toetavad ja arengus edasi viivad,“ selgitas TalTechi mehaanika ja tööstustehnika instituudi direktor professor Kristo Karjust.

„Kavandame Kulinaariale tulevikutehast ja otsime selleks koos TalTechiga parimaid nutika tootmise võimalusi.

Ehitame praegu uut tootmishoonet, millega tootmiskompleksi pindala kahekordistub 8000 ruutmeetrini. Niivõrd suures tootmises on tõhus transport äärmiselt oluline, et toodete teekond oleks läbimõeldud ja optimaalne, kuid samal ajal ka keskkonna- ja töötajasõbralik. Pilootprojekti soovitud efektiivsuse korral võtab Kulinaaria mobiilsed robotid kasutusele ka järgmisel aastal valmivas tootmishoones,“ ütles Kulinaaria juhataja Andres Heinver.

TalTech ja Kulinaaria osalesid Euroopa Liidu tootmislogistika projektis L4MS, kus ülikoolid koostöös kohalike ettevõtetega esitasid oma unikaalse ja nutika idee logistika parandamiseks tootmisettevõtetes. Teadusprojekti eesmärk on analüüsida ja luua nutikaid automatiseeritud lahendusi tootmise logistika korraldamiseks.

Kodumaisel kapitalil põhinev Kulinaaria OÜ on Eesti juhtiv toidutööstusettevõte, mille brändiportfelli kuuluvad kaubamärgid Selveri Köök, Gurmee Catering ja Van Kook. Kulinaaria OÜ on Selver AS-i tütarettevõte, kuuludes börsiettevõtte Tallinna Kaubamaja kontserni. Kulinaaria OÜ annab tööd 300 inimesele ja selle 2018. aasta müügitulu oli 20 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077