Autor: Allan Rajavee • 25. september 2019

BLRT omanik: elasime eelmise kriisi üle, elame ka selle

BLRT omanik Fjodor Bermani sõnul ei tohi valitsuse poliitika piirata ettevõtjate võimalusi tuua tööjõudu rahvusvaheliselt tööjõuturult.
Foto: Raul Mee
Terendavast kriisist hoolimata jätkavad BLRT käive ja kasum kasvu, mistõttu plaanib ettevõtte kasvatada 2020. aastal investeeringuid, ütles BLRT omanik Fjodor Berman majanduskonverentsil Äriplaan 2020. Teisalt nentis ta, et kontsern on valmis kasvuplaane jätkusuutlikuse tagamiseks ümber hindama.

Bermani sõnul tuleb 80 protsenti BLRT käibest ekspordist ja seetõttu on kokku kaheksas riigis tegutsev ettevõte avatud maailma majanduse trendidele. "Praegu on meil suhteliselt stabiilne turg ja kasvutempot on märgata suurte kruiisilaevade puhul," ütles Berman. Samas näitavad tooraine turuhinnad ja nõudluse kõikumine, et kriisi sümptomid on õhus.

Ebastabiilsusest tulenevate riskide maandamiseks on BLRT hakanud vaatama uute laevandusäri suundade poole. Nii on hakatud Tallinnas tootma näiteks avamerepargaseid kalakasvatustele ja naftatööstusele. Samas on riik andnud väga vähe litsentse kalakasvatajatele, kes soovivad oma tegevuse viia avamerele. "Väga tähtis on riiklikul tasemel arutada, kuidas tulevikus neid uudseid tehnoloogiaid rakendame," toonitas Berman.

Kriisisümptomid on õhus

Kuigi nafta hinnad on viimastel aastatel langenud ja selle tulemusena on Bermani sõnul BLRT kaotanud umbes 10 miljonit eurot, on investeeringud naftatööstuses taas kasvu märke näitamas. See on pannud BLRTd üle vaatama oma tootmismeetodeid ja -taristut.

"Me juba tunnetame majanduse jahtumist, kuid oleme siiski plaaninud järgmiseks aastaks üle 18 miljoni euro investeeringuid," kinnitas Berman. "Oleme ühe kriisi üle elanud ja teame, kuidas käituda. Kriisi kontekstis on investeeringute tegemine ohtlik, kuid see on väljakutse, mis on varem end ära tasunud," kinnitas Berman.

Berman rõhutas, et iga tugeva majanduse vundament on tootev tööstus. "Eestis pööratakse väga palju tähelepanu infotehnoloogia ettevõtetele ja e-riigi arendamisele. Meiegi BLRTs oleme infotehnoloogiasse panustanud. Tuues näite Šveitsist, siis seda riiki tuntakse eelkõige panganduse tõttu, kuid vähesed teavad, kui tugev on Šveitsi tootev tööstus," selgitas Berman, kes soovitas Eestil IT-sektori edule laduda vundament just läbi tööstuse.

"Tööstus on ja saab olema ka tulevikus iga riigi arengu alus," toonitas BLRT juht.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077