Autorid: Linda Eensaar, Meelis Mandel • 20. september 2019

Tänane ehitusmaterjalide tootmise kasv võib homme olla ületootmine

Ehitusmaterjalide turgu ähvardab jahenemine. T-Tammer maandab juhatuse esimehe sõnul riske ekspordiga mitmesse riiki: "See võimaldab meil vähendada ühe konkreetse turu riskitegurite mõju."
Foto: Andras Kralla
Ehitusmaterjalide tootjatel läks tänavu ja eelmistelgi aastatel hästi, kuid pidev tõus võib viia turu jahenemisel just nimelt kõrgemalt kukkumiseni. Seda mõned ettevõtjad ka kardavad ja hoiatavad. Eelkõige muretsetakse tööjõupuuduse pärast.

Eelmisel nädalal ilmunud Ehitusmaterjalitootjate TOPi number üks tootja oli ETS NORD AS ning nende eelmise aasta müügikäive oli 39 176 000 eurot. Toodavad nad ventilatsiooniseadmeid ja -tarvikuid. ETS NORDi müügiosakonna juhataja Einari Karm rääkis, et nad on küll mööduva aastaga rahul, kuid edaspidise asjus peavad sellegipoolest valvel olema.

Vastuoluline olukord, kus tipus kardetakse kukkumist, tuleneb küsimusest, kuidas katta üleskruvitud tootmisvõimsused. "Kui meie tootmisvõimalused on väga üles aetud ning meie suurtes tootmisperedes tekib drastiline langus, siis seda jooksvalt tasandada on väga keeruline," ütles Karm. Väljapääsu näeb ta ettenägelikult teiste tootegruppide kasvus ja potentsiaalide märkamises: tuleks katsetada tooteid, mida varem vähem toodeti.

Teine pääsetee võiksid tema arvates olla ka uued turud. "2007. aasta eeskujul on näha, et see jooksev tasandamine oli väga keeruline. Siis langes tootmismaht 70 protsenti ning see oli raske. Siis läksime Soome turule, kes tõstsid meid jalgele. Kuna me tegutseme praegu neljas riigis, siis eeldame, et selline järsk langus ei juhtu korraga," lisas Karm. Kuu aja pärast avab ETS NORD näiteks 5000 ruutmeetrit uut tootmispinda Tallinnas Lasnamäel. Siiski nentis Karm, et rihma peab ehk koomale tõmbama, aga kui nad midagi 2007. aastast õppisid, siis seda, et juba kasvu alguses peab olema languseks valmis.

Kardetakse jahenemist, aga teistel

Seejuures pole ETS NORD ASil veel Karmi sõnul järgmise aasta eelarve koos ning seda koostatakse enamasti alles neljanda kvartali teises pooles, et näha täielikult, mida käesolev aasta toonud on. "Prognoose ja investeeringuid tehes oleme näinud arenguid, mis puudutavad just kaugemaid turge," kirjeldas Karm vihjamisi ning ütles, et kaugematele turgudele silma jäämiseks osalevad nad ka EXPO messil Eesti alal.

Ka OÜ T-Tammer, mille põhitegevusala on terasprofiilidest uste ja metalltuletõkkeuste tootmine ning paigaldamine, keskendub eksporditurgudele. T-Tammer ekspordib ettevõtte juhatuse esimehe Raigo Tammo sõnul Põhjamaadesse ja Baltimaadesse 85% toodangust. “See võimaldab meil vähendada ühe konkreetse turu riskitegurite mõju,” lisas ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077