Autor: Tööstusuudised.ee • 13. august 2019

Puhastusainete tootja: tööjõuturg on keeruline, kuid meil on läinud hästi

Puhastus- ja desinfektsiooniaineid tootva Estko juhi Liina Kikase sõnul on Eesti tööjõuturu olukord keeruline, kuid sellest hoolimata on ettevõttel läinud pigem hästi.
Estko juht Liina Kikas
Foto: Andras Kralla

"Tööjõuturu olukord on keeruline, kuid meil on läinud hästi - leitud uued töötajad on suurepärased, õppimisvalmis ja indu täis," ütles AS-i Estko tegevjuht Liina Kikas Tööstusuudistele. Ta lisas, et Estko töötajate voolavus on madal ja uued töötajad tulevad ettevõttesse pigem pensionile minevaid inimesi asendama.

Möödunud aastal töötas ettevõttes 34 inimest ja tänavu on plaanis juurde palgata kaks inimest, selgub majandusaasta aruandest. Estko tööjõukulud kasvasid mullu 2,5 protsenti 924 000 euroni, tööjõukulude ja müügitulu suhe oli 23 protsenti.

"Palgakulu on ettevõttes alati olulise suurusega kulu ning palk on tööandja ja töötaja vahelise kokkuleppe küsimus. 2019. aasta algul korrigeerisime palku mõningal määral, lisaks on suurenenud tükitöö maht ning sellega seotud tasud," märkis Kikas.

Ettevõtte müügitulu kasvas mullu 5,8 protsenti ligi 4 miljoni euroni ja ärikasum 41 protsenti 331 000 euroni, selgub aruandest. Eesti turul tõid kasvu peamiselt autokeemia ja üldpuhastusainete müügi suurenemine. Ettevõtte müügist moodustas välisturgudele müük 16 protsenti ehk 630 000 eurot.

Ka Investeeeringuid tehti mullu rohkem - kui 2017. aastal investeeris ettevõte 135 000 eurot, siis mullu kasvas investeeringute maht 201 000 euroni.

"2018. aasta tulemustega jäime rahule. Aastat iseloomustasid kliendibaasi kasv, head tulemused, mitmed päris uued tooted ja ökomärgisega tunnustatud toodete uuendused," võttis ettevõtte juht Liina Kikas möödunud majandusaasta kokku.

2019. aastal plaanib Estko samuti 6-protsendilist müügitulu kasvu ning seda eelkõige Soome ja Rootsi suunal. "Soovime müüki kasvatada vähemalt 6 protsenti ja 2019. aasta esimese poole tulemuste järgi oleme graafikus," ütles Kikas.

Samuti plaanib ettevõte tänavu teha kulutusi reaktorite soetamiseks ja renoveerimiseks ning serveri uuendamiseks.

AS Estko on asutatud 1991. aastal. Ettevõtte põhitegevusalaks on puhastus- ja desinfektsiooniainete tootmine ja müük ning puhastustarvikute vahendus. Ettevõtte peamised sihtgrupid on põllumajandus-ja toiduainetetööstused, koristusfirmad, suurköögid, autopesulad ja kodutarbijad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077