Autor: Mait Kraun • 19. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: kaubanduspingete leebumine kergitab baasmetalle

Metallitööd
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: kaubanduspingete leebumine kergitab baasmetalle; tsink tõusis järsult; pallaadium purustab uusi rekordeid; nafta hinnatõus jätkub?; bensiin odavnes.

Baasmetallid tõusid sellel nädalal tublisti, sest USA ja Hiina kaubanduspinged on leebumas. Wall Street Journal kirjutas, et Trumpi administratsioon kaalub osade tariifide kaotamist.Tsingi hind tõusis tublisti, sest globaalne varude kasv on olnud oodatust väiksem.Pallaadium ületas 1400 dollari taseme ning jõudis kõigi aegade rekordini. Alates augustist on hind tõusnud juba 70 protsenti.Nafta hind püsis sellel nädalal sisuliselt samal tasemel, aga ilmuma on hakanud märgid, et hinnatõus jätkub.

Kaubanduspingete leebumine kergitab baasmetalle

Londonis kaubeldava vase ja tsingi hinnad jõudsid reedel viimase kuu kõrgeima tasemeni, sest USA-Hiina vaheliste pingete leevenemine toetas baasmetalle, vahendab Reuters.

Wall Street Journal kirjutas neljapäeval, et USA rahandusminister Steven Mnuchin kaalub osade tariifide kaotamist Hiina imporditoodetelt.

Pärast raporti ilmumist eitas rahandusministeerium, et taolisi sisekõnelusi peetakse. Sellegi poolest on uudis aidanud globaalsetel turgudel ja ka metallidel kallineda.

Vase hind tõusis nädalaga 1 protsendi, 6009 dollarini tonnist.

“Makromajandusega seotud uudised liigutavad vaske. Fundamentaalnäitajad ei anna meile hinnatrendi osas väga midagi. Turul ei ole nii kitsas olukord, et hinnad peaks tõusma. Samuti pole ülepakkumist,” ütles investeerimisfirma Macquarie analüütik Vivienne Lloyd.

“Vask püsib teatud vahemikus kuni makro poole pealt midagi juhtub. Meie arvates on risk pigem hinnatõusuks,” lisas ta.

Tsink tõusis järsult

Tsingi hind tõusis nädalaga kokku lausa 4,2 protsenti ning jõudis kõrgema tasemeni alates detsembri algusest.

“Tsingi varude kasv on olnud oodatust väiksem, mis toetab hindu,” ütles Hiina maaklerfirma Industrial Futures investoritele saadetud kirjas.

Ühtlasi murdis tsink läbi nii 50 kui 100 päeva libisevast keskmisest hinnast, mis viitab kallinemise jätkumisele.

Teistest tööstusmetallidest kallines tina 0,8 protsenti ning alumiinium lisas 0,7 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 20 585 ja 1860 dollarit.

Nikli hind tõusis kokku 1,3 protsenti ja lõpetas nädala 11 590 dollaril tonnist. Rauamaak kallines 2,9 protsenti ja tonn maksab 75,1 dollarit.

Pallaadium purustab uusi rekordeid

Pallaadium ületas neljapäeval esmakordsetl 1400 dollari taseme ja tõusis kõigi aegade rekordini, vahendab CNBC.

Nädala lõikes kallines pallaadium 7,3 protsenti, 1418 dollarini untsist. Vahepeal jõudis väärismetall ka 1434 dollarini, mis on kõigi aegade rekord. Jaanuaris on pallaadium kallinenud juba enam kui 10 protsenti.

“Pallaadiumi on kallinemas, sest tootmise-tarbimise defitsiit on kasvanud,” ütles HSBC panga väärismetallide analüütik James Steel.

Pallaadiumi panid täna särama Hiina uued poliitikad, mis hakkavad nõudlust toetama, ütles Steel. Hiina on maailma suurim autoturg ning pallaadiumit kasutatakse diiselautode emissioonide vähendamiseks. Kuna viimasel ajal on reeglid karmimaks muutunud, peavad autotootjad kasutama ka rohkem pallaadiumi.

Eelmise aasta augustist alates on pallaadium tõusnud juba 70 protsenti. Hiljuti tõusis pallaadiumi hind kõrgemaks ka kulla hinnast, mis viimati juhtus 16 aastat tagasi.

Teistest väärismetallidest odavnes plaatina 1,7 protsenti ja unts maksab 807 dollarit. Kuld odavnes 0,3 protsenti ja hõbe kaotas 1,3 protsenti. Kummagi unts maksab vastavalt 1288 ja 15,5 dollarit.

Nafta hinnatõus jätkub?

Sellel nädalal naftahinnad palju ei muutunud, aga ilmunud on märgid, et pessimistid on turult eemaldumas, kirjutab Bloomberg.

Riskifondid vähendasid Brenti toornafta hinnalangusele panustavate positsioonide mahtu madalaima tasemeni alates novembri keskpaigast. Fondid on püüdnud oma kaotusi piirata, sest nafta on viimasel ajal järsult kallinenud. Nüüd on aina enam hakatud panustama hoopis hinnatõusule.

Nafta on tänavu kallinenud, sest USA ja Hiina kaubanduskõnelused on edenemas ning Saudi Araabia kinnitas, et nende eesmärk on ülepakkumine turult kaotada. Fondijuhid on nädala jooksul panustanud nii tõusu jätkumisele kui ka langusele, aga nüüdseks on märke hinnatõusu jätkumisest juba raske ignoreerida, ütles investeerimisfirma Excel Futuresi president Mark Waggoner.

“Järjekordne positiivne nädal mõjutab paljude inimeste psühholoogiat. Veel mõned kuud tagasi oli nafta tõsise löögi all,” ütles Waggoner. “Ma arvan, et järgmisel nädalal hüppab pardale veel investoreid.

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,6 protsenti ja WTI lisas 0,4 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 61,66 ja 52,5 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 1,8 protsenti ja tonn maksab 512,8 dollarit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077