Autor: Jaanus Vogelberg • 19. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB kolis päikeseenergia äri vaikselt Indiasse

ABB Balti juht Jukka Patrikainen ütles septembris, et siis oli neil Eestis kokku ligi 400 koostööpartnerit.
Foto: Harry Tuul
Esmaspäeval kirjutas Äripäev, et ABB müüb enamusosaluse ettevõtte kõige väiksema kasumlikkusega elektrivõrkude üksuse jaapanlaste Hitachile. Tegelikult tegi ABB aga juba aasta alguses ühe üllatava, ent seni tähelepanuta jäänud käigu – päikeseenergiaseadmete tootmisliin viidi Jürist üle kaugele Indiasse.

Jüris asuvas madalpingeajamite tehases avas ABB päikeseenergiaseadmete tootmisliini 2011. aastal. Sinna investeeriti siis üle 2 miljoni euro, toodang oli plaanitud 100% ekspordiks. Mulluses majandusaasta aruandes seisab aga, et tehases tuli ette märkimisväärne tellimuste arvu vähenemine peamiselt seetõttu, et 2017. aastal ei olnud arenduses ühtki suurt projekti. "Konkurents Eestis ja Soome põhiturul on endiselt väga karm," tõdeti aruandes. Tänavu viidigi üks terve tootmisliin minema Indiasse.

See äri oli aga klient mitmele Eesti tarnijale, kellele tuli sulgemisuudis vägagi ootamatult. "Välk selgest taevast! Ei osanud üldse oodata, sest seda arendati vahepeal väga jõuliselt," sõnas metalliettevõtte Hyrles OÜ tegevjuht Urmo Sisask. Hyrles tarnis ABB-le materjale muu hulgas elektrikappide jaoks. Tegutseti teadmises, et ABBga on oodata pikaajalist koostööd.

"Meil olid lootused nendega koos kasvamiseks ikkagi oluliselt suuremad. Tõsi, osaliselt oleme saanud seda äri tagasi, kuna päikeseenergia pool liikus Indiasse. Nüüd on meie klient ABB India, kes tellib täitsa kenasti," märkis Sisask. Siiski valmistub Hyrles koostöö lõppemiseks.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077