Autor: Mait Kraun • 5. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: alumiinium kallines, vask võib ka teised metallid tõusule viia

Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: alumiinium kallines 8 protsenti; vask veab ka teised metallid tõusule?; kaevandussektor hakkab Euroopas kallinema?; kivisöe hinnad on Euroopas järsult tõusnud; nafta ja bensiin kallinevad edasi.

Sellel nädalal tõusis metallide seas kõige enam alumiiniumi hind, sest maailma suurim rafineerimisettevõte Norsk Hydro sulges määramata ajaks Brasiilias asuva tehase. Alumiiniumi hind tõusis seepeale 8 protsenti.

Vase hind on sellel nädalal aga tõusnud ning peamiseks põhjuseks peetakse Hiina valitsuse poolset majanduse stimuleerimist. Mitmed analüütikud arvavad, et vask võib kogu metallisektori aasta lõpus tõusma panna.

Kivisöe tonnihind tõusis Euroopas üle 100 dollari, mis võiks hea uudis olla taastuvenergia tootjatele, kelle toodang muutub turul konkurentsivõimelisemaks.

Tööstustoorainete ja metallide hinnad sellel nädalal:

Alumiiniumi hind tõusis 8 protsenti

Alumiiniumi hind tõusis sellel nädalal viimase kolme kuu kõrgeima tasemeni, sest turul kardetakse puudujääki, vahendab Reuters.

Nimelt teatas Norsk Hydro, et sulgeb ajutiselt Brasiilias asuva alumiiniumoksiidi rafineerimistehase, mis võib pakkumist märkimisväärselt mõjutada. Norsk Hydro on alumiiniumoksiidi suurim tootja.

Alumiiniumi hind tõusis nädalaga lausa 8 protsenti, 2204 dollarini tonnist.

Capital Economicsi analüütik Ross Strachan hoiatas, et hinnatõus ei pruugi siiski püsida, sest rafineerimistehas võidakse peagi uuesti avada.

Hydro teatas kolmapäeval, et tehas suletakse määramata ajaks ning töölt vabastatakse 4700 inimest. Juba varasemalt oli tehas töötanud keskkonnanõuete tõttu poolel võimsusel.

„Võiks arvata, et see on ettevõtte teadlik samm Brasiilia valitsuse survestamiseks,“ ütles Strachan. „Ehk jõutakse peagi kokkuleppele.“

Vask veab ka teised toorained tõusule?

Vase hind langes New Yorgis kvartaliga 5,4 protsenti, tänavu on punase metalli hind kukkunud 15 protsenti. Viimasel ajal on hinnad aga veidi tõusnud ning see võib ka ülejäänud toorainetele hästi mõjuda, vahendab mining.com.

Vaske peetakse maailma majanduskasvu suunanäitajaks. Septembris kallines vase hind 5 protsenti, millele aitas kaasa optimism, et Hiina hakkab tariifide tõttu kohalikku infrastruktuuri suuremaid investeeringuid tegema, mis aitaks sealset majandust elavdada.

„On tõenäoline, et USA ja Hiina kaubanduspinged lähiajal ei laabu. Samas on Hiina võtnud ette majanduskasvu toetavad poliitikad, mis võiks nõrgemaid toorainete sektoreid aidata,“ ütles JPMorgani analüütik Abhishek Deshpande.

Vase hind tõusis nädalaga 1,6 protsenti, 6291 dollarini tonnist.

Kaevandussektor hakkab Euroopas kallinema?

Mitmed analüütikud usuvad, et toorainetootjate aktsiad hakkavad Euroopas tublisti tõusma, vaatamata sellele, et investorite huvi on kesine, kirjutab CNBC.

Baasressursside sektor kaupleb Euroopas 2018. aasta algusega võrreldes madalamal tasemel ning mais ning juunis saavutatud tippudest on tublisti taandutud. Tõsi, ka teiste sektorite aktsiatel pole Euroopas väga hästi läinud.

Vase ja kaevandussektori aktsiate hinna vahel on tugev korrelatsioon, ütles Deutsche Banki Euroopa aktsiate strateegia juht Sebastian Raedler. Ta prognoosib, et kaevandussektori aktsiad tõusevad Euroopas detsembri alguseks 10 protsenti.

Raedler tõi välja, et kaevandussektori hinnatase on 25 protsenti madalamal kui teiste aktsiate puhul (hinna ja kasumi suhet arvesse võttes).

„Hiina on poliitikat muutnud, mis on tõenäoliselt ka põhjus, miks metallide hinnad on tõusnud. Kui mure kaubandussõja pärast taandub, siis võib tulla arusaam, et tsükliline olukord on hea ning Hiina stimuleerimine aitab,“ nentis BNP Paribase peaökonomist Willem De Vijlder.

Kivisöe hinnad on Euroopas järsult tõusnud

Kivisöe tonnihind on tõusnud Euroopas 100 dollarini, mis võiks kasulik olla taastuvenergia tootjatele, vahendab Bloomberg.

Energiafirmade juhid ütlesid Bloombergile, et kivisöe hinnatõus kiirendab üleminekut taastuvenergia allikatele. Energiahindade tõus survestab ka poliitikuid ja kogu tööstust, et tooraineid efektiivsemalt ära kasutada.

„See on võimalus,“ ütles Turboden SpA tegevjuht Paolo Bertuzzi. „Tähtis ei ole ainult hind, aga ka trend. Kui hinnad tõusevad, siis hakkavad inimesed energiakulude peale rohkem mõtlema.“

Kivisöe hinnad on kasvama pannud Hiina nõudluse järsk kasv, mis on sisuliselt kõigi elektrienergia tootmiseks vajalike toorainete hinda ülespoole surunud.

Nafta ja bensiin kallinevad

Nafta- ja bensiinihinnad jätkasid sellel nädalal kasvu, sest Iraani sanktsioonid hakkavad kuu aja pärast kehtima ning see peaks pakkumist märkimisväärselt vähendama, vahendab Reuters.

Brenti toornafta tõusis nädalaga 3,2 protsenti ja WTI lisas 3,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 84,43 ja 74,53 dollarit.

Neljapäeval ilmusid andmed, et USA naftavarud kasvasid ning Saudi Araabia ja Venemaa tahavad tootmist tõsta. Nende uudiste mõju nafta hinnale oli aga küllaltki minimaalne ning pigem on tähelepanu suunatud Iraanile, mille pakkumine peaks sanktsioonide tõttu novembris järsult langema.

„Iraani naftaeksport võib langeda novembris alla miljoni barrelini päevas,“ teatasid USA panga Jeffriesi analüütikud. Nad lisasid, et praegu on naftaturul väga kitsas olukord ning igasugused negatiivsed uudised võivad hinna järsult tõusma panna.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077