25. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScan: me ei ole kriisis

HKScani kommunikatsioonijuht Mikko Saariaho (vasakul) ja finantsjuht Mikko Forsell (paremal).
Foto: Andras Kralla
Enam kui 300 miljoni euro suurune netovõlg ning kehvad majandustulemused ei suuda varjutada HKScani juhtkonna optimismi. „Me ei ole kriisis,“ ütles ettevõtte finantsjuht Mikko Forsell intervjuus Äripäevale HKScani kontoris Soomes Vantaas.

Möödunud aastal tuli HKScan välja uue strateegiaga, mis peaks tõsistes finantsraskustes ettevõttele elu taas sisse puhuma. Järgneb intervjuu HKScani finantsjuhi Mikko Forselliga ning kommunikatsiooni eest vastutava Mikko Saariahoga.

2014. aastal olid teil ka finantsraskused ja siis te müüsite maha ühe osa Sokolowi tehasest. Saite 180 miljonit eurot. Nüüd hübriidvõlakiri. See ei paista ausalt öeldes väga jätkusuutlik…

Forsell: Ma pole nii kaua siin ettevõttes olnud. Kui vaadata aga ettevõtte seisukohalt, siis viimastel aastatel on investeeritud palju, et ettevõtet üles ehitada. Ma arvan, et tookord oli see hea otsus, sest turult saadi hea hind. Ma arvan, et see on ka põhjus, miks toona see osalus maha müüdi.

Te olete võtnud eesmärgiks raha säästa. Aastaks 2020 peaksite te kokku hoidma 40 miljonit eurot aastas. Kuidas see välja hakkab nägema?

Forsell: Mu enda taust on hoopis teisest valdkonnast ja siin ma näen, et meil on sisemise efektiivsuse suurendamiseks palju võimalusi. Me peame kogu väärtusahelat vaatama, iga lüli eraldi. Kui aga konkreetsemalt rääkida, siis muidugi peame me vaatama üle ka tootmise osa. Näiteks tahame hakata paremini ja efektiivsemalt loomi kasutama.

Kas efektiivsus tähendab ka koondamisi?

Forsell: Kui vaadata ajaloolisest perspektiivist, siis alates aastast 2000 oleme me investeerinud Baltikumi 150 miljonit eurot. Muidugi alati peame kasutusele võtma kõige optimaalsema lahenduse, mis on meie grupi seisukohast kõige olulisem. Baltikumis on meil palju häid ärivõimalusi, see on meie jaoks hea koht. Me oleme väga huvitatud Baltikumi äri arendamisest.

Suvel kirjutati, et umbes 200 inimest kaotab töö.

Forsell: See puudutas Soome turgu.

Saariaho: Me pole midagi veel otsustanud, räägime ametiühingutega. Praegu selle kohta muud öelda pole.

Aga Baltikumis?

Forsell: Me otsime efektiivsust, aga muidugi, kui vaadata inflatsiooni ja sissetulekute tõusu, siis ma arvan, et see, mida me otsime, on optimaalne tegevus ja inimeste arv meie tegevuses. Me käime selle läbi kõigis oma turgudes.

Meil läheb Baltikumis hästi, me peame kindlustama, et Baltikumis oleks ka ettevõtete sees konkurentsi. Kuna me investeerime Baltikumi, siis see peaks andma päris tugevasti märku, et see piirkond on meile oluline.

Loe pikemalt Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077