19. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas minimeerida tööõnnetuse riski?

Töökohtade juures tuleks kasutada selgitavaid lühiohutusjuhendeid, teavitusi ja märgistusi.
Foto: Shutterstock
Tööõnnestuse riski aitab jõuliselt vähendada näiteks töökorraldus, kus töötajatele on tagatud piisavalt puhkepause, mille puhul tuleks jälgida, et töötaja pause ka kasutab. 

Ensto gruppi kuuluv Ensto Ensek on rahvusvaheline rohetehnoloogia ettevõte, mis on spetsialiseerunud elektrienergia jaotamiseks ja tarbimiseks mõeldud elektriseadmete ja -tarvikute valmistamisele ja turustamisele.

Tööohutuse tagamine on Enstos igapäevane protsess ja kõigil töötajatel on selles oma roll ja kohustus. Mitte keegi meist ei mõtle hommikul tööle minnes, et tema on see, kellega täna midagi juhtub. Õnnetuste vältimiseks on oluline, et töösuhte mõlemad pooled võtaksid endale aega, mõtestaksid oma tööprotsessi ning hindaksid ausalt ja erapooletult riske. 

Isegi kui õigusaktides poleks välja toodud põhjused, miks tööohutus ja -tervishoid peaksid olema iga tööandja juhtimisstrateegia lahutamatu osa, on sellele valdkonnale tähelepanu pööramine täiesti loogiline tegevus, kuna tööviljakus, kvaliteet ja tööohutus on omavahel tihedalt seotud. Absoluutselt iga ettevõtte põhieesmärk peaks olema vigastuste ja haiguste ennetamine, kuna õnnetused ja haigused maksavad raha. Lisaks vigastatud või haigele töötajale kaotavad palju kasulikku tööaega ka teised töötajad.

Kõiki tööõnnetusi ei saa ära hoida, kuid neid on võimalik vähendada. Olles osa rahvusvahelisest kontsernist, näeme, et Eesti on kindlasti osa põhjamaadest, kus tööandjale on esmaoluline ka oma töötaja heaolu.

Järgneb 8 soovitust, kuidas tööõnnetuste esinemisohtu vähendada: 

1. Muuda tööohutus ja -tervishoid ettevõtte töötavaks osaks. Eesmärk on, et tööohutusalane tegevus oleks süsteemne, efektiivne ning töökeskkond ohutu ja tulemus kvaliteetne.

Enstos jälgitakse iga nädal tootmiskoosolekul kõigi teiste tootmise jaoks oluliste mõõdikute seas ka tööohutuse mõõdikuid, milleks on haiguspäevad, tööõnnetused, märgatud ohuolukorrad ja parendustegevused. 

2. Jälgi ja kontrolli regulaarselt tööohutust ja –tervishoidu ehk rõhk on sõnadel hästi dokumenteeritud tegevused (nt sisekontrollid, 5S auditid, ohuolukordade analüüs, töökeskkonnanõukogu poolt välja toodud teemad, töötajate ettepanekud).

Enstos kogunevad töötajad iga neljapäev tootmise territooriumile loodud HSE War Room (H-healt, S-safety, E-enviroment) nõupidamisaladele, kus arutatakse töökeskkonna arendamisega seotud väljakutseid ja olukordi. Kui töötaja on märganud mingit ohtu (nt seadme leke, kemikaalide vale käitlemine, ohtlik auk põrandas vm), annab ta sellest seal teada.Keskkonnasäästlikkus- ja ohutus on samuti olulised teemad, mida tuleb töötajatele tutvustada ja neid sel teemal ka koolitada.

3. Vii läbi töökeskkonna riskianalüüs, kui töökeskkonnas on toimunud suuremaid muudatusi ja ka väiksemaid. Riskide kaardistamine on siinkohal väga oluline.

Riske tuleb hinnata samuti kõikide masinate ja seadmete puhul, millel puudub ohutuspõhinõuetele vastavuse deklaratsioon ehk vastavusavaldus.Masinate ja seadmete sihipärasel kasutamisel ja valmistajapoolse vastavusavalduse olemasolul eeldatakse, et riskihindamine on tehtud valmistaja poolt. Seadmetega seotud riskide analüüs nõuab aga üldjuhul inseneriteadmisi.

4. Teosta masinate-seadmete ennetav hooldus, kuna nii vähenevad masinate ettenägematud rikked ja tööõnnetused. Samuti vähendad remondivajadust ning sellest tulenevaid tööseisakuid.

5. Õpeta (juhenda) töötajaid õigesti kasutama neile tööks vajalikke masinaid, seadmeid, tööriistu, aineid, isikukaitsevahendeid jm. Näiteks selgita, miks ei tohi eemaldada seadmetele ja masinatele kinnitatud kaitseseadiseid, kuidas käidelda kemikaale, kuidas kasutada ja hooldada isikukaitsevahendit. Täiendõpped, koolitused, regulaarsed infotunnid töötajatele – see on osa strateegiast, millega minimeerida tööõnnetuste esinemise riske. Enstos toimub igal kuul infotund kõigile töötajatele ja kui on juhtunud tööõnnetus, siis sellest räägitakse, tutvustatakse parendusmeetodeid ja juhitakse tähelepanu ohututele töövõtetele.

6. Lisa töökohtade juurde selgitavad lühiohutusjuhendid, teavitused, märgistused. Enstos on lisameetmena loodud rohkem juhendeid ja viiakse läbi rohkem juhendamisi, kui on nõutud. Ka pikaajalised töötajad vajavad pidevat juhendamist, et olulisi aspekte meelde tuletada. Enstos on rakendatud lisamärgistuste süsteem, nt jälgitakse, kui palju mõjutab töötajat tema kõrvaltöökohalt tulev müra ja määratakse ära laiemalt soovitusliku või kohustusliku kuulmiskaitsevahendi kasutamine. 

7. Jälgi ergonoomikat. Ergonoomiline sekkumine on vajalik selleks, et tagada võimalikult mugav töökeskkond (kaasaegsed töövahendid ja masinad, tervistsäästev tehnoloogia, raskuste tõstmise abivahendid ja juhendamine). Võimalusel tuleks rakendada teaduslikke hindamis- ja uurimismeetodeid.

8. Taga oma töötajatele piisavalt puhkust. Tööõnnetuste riski aitab jõuliselt vähendada ka töökorraldus, kus töötajatele on tagatud piisavalt puhkepause ning pauside kasutamist ka jälgitakse heas mõttes (töötajale selgitatakse puhkepauside vajalikkust, puhkepausidega arvestatakse tööde normeerimisel ja inimesi julgustatakse neid kasutama). Puhkepausid on selgelt vajalikud selleks, et vähendada füüsilisest ja vaimsest tööülekoormusest tulenevat riski.

Allikas: Ensto Ensek

Autor: Evelin Org, Ensto Enseki töökeskkonnaspetsialist

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077