Autor: Mait Kraun • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: kütusehinnad püsivad kõrged; alumiinium kukkus järsult

Nafta hinnatõus kosutas ka Shelli kasumit.
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: alumiiniumi hind kukkus järsult; kulla hind jõudis viie nädala põhja; nafta hinnatõus kosutas Shelli kasumit; Caterpillari tulemused viitavad tugevale maailmamajandusele; kütusehinnad püsivad kõrgel.

Sellel nädalal hakkasid nii alumiiniumi kui ka nikli hinnad kiiresti kukkuma, sest USA võib Rusali vastastest sanktsioonidest osaliselt loobuda. Üldiselt oli näha tööstusmetallide turul aga mõningast stabiliseerumist.

Nädala jooksul teatasid oma kvartalitulemused ka mitmed kaevandusfirmad. Üldiselt suudeti turgude ootusi ületada, mis näitab sektori jätkuvat tugevnemist. Kaevandusseadmeid tootva Caterpillari väga head tulemused iseloomustavad maailmamajanduse tugevnemist.

Kulla hind on viimasel ajal aga langenud, sest USA riigivõlakirjade tootlus tõuseb ja dollar on tugevnenud. Kütusehinnad püsivad samal ajal nafta hinnatõusu tõttu kõrgel tasemel.

Alumiiniumi hind kukkus järsult

Pärast mitu nädalat kestnud suurt hinnatõusu on alumiinium uuesti kukkuma hakanud, sest USA võib Venemaa tootjale Rusalile kehtestatud sanktsioone leevendada, vahendab Bloomberg.

Alumiinium odavnes neli päeva järjest. 19. aprillil jõudis alumiiniumi tonnihind 2600 dollarini – sellelt tasemelt on hind kukkunud ligi 14 protsenti, 2255 dollarini. Aprillikuisest hinnatõusust on kaotatud juba pool. Nädala lõikes odavnes alumiinium 11 protsenti.

„Hinnad peaksid veidi taanduma,“ ütles investeerimisfirma Cofco Futuresi analüütik Wei Lai. „Rusali jaoks on halvimad ajad möödas.“

Ühendriikide valitsus teatas esmaspäeval, et Rusali vastaseid sanktsioone võidakse leevendada või ära kaotada. Seda aga juhul, kui Oleg Deripaska loobub kontrollist Rusali üle. Ühtlasi pikendati tähtaega, mis ajaks tuleb kauplejatel Rusaliga ärisidemed lõpetada.

UBS Group AG teatas, et turud alahindavad võimalikke pakkumisega seotud häireid. Pank prognoosib, et alumiiniumi hind tõuseb 6 kuu vältel 2500 dollarini ja 12 kuu jooksul 2300 dollarini.

Nafta hinnatõus kosutas Shelli kasumit

Naftagigant Shell suutis esimeses kvartalis oma kasumit 42 protsendi võrra kasvatada, millele aitas kaasa nafta- ja gaasihindade tõus, vahendab CNBC.

Ettevõtte puhaskasum kasvas 5,32 miljardi dollarini. Analüütikud ootasid 5,277 miljardi suurust kasumit ning mullu samal ulatus puhaskasum 3,754 miljardini.

Kapitalipaigutusi tehti kolme kuu jooksul 5,183 miljardi dollari ulatuses, mullu oli vastav number 4,72 miljardit. Inglise-Hollandi naftafirma jättis dividendi 0,47 dollarisendi juures samaks. Ettevõtte dividenditootlus on praegu umbes 5,5 protsenti.

„Shelli tugevaid tulemusi toetasid selles kvartalis kõrgemad nafta- ja gaasihinnad. Väga hästi läks gaasiäril,“ ütles Shelli tegevjuht Ben van Beurden.

Caterpillari hea tulemus näitab maailmamajanduse tugevust

Väga hästi läks ka Caterpillaril – kaevandusseadmete tootja teatas teisipäeval oma kvartalitulemused, mis olid oodatust tunduvalt paremad.

ettevõtte esimese kvartali puhaskasum kasvas 13 protsenti, 1,67 miljardi dollarini (2,74 dollarit aktsia kohta).

Eelnevate perioodidega võrreldav kohandatud kasum aktsia kohta oli 2,82 dollarit, FactSeti küsitletud analüütikud ootasid 2,12 dollari suurust kasumit.

Käive suurenes 31 protsenti, 12,86 miljardi dollarini. Analüütikud ootasid 11,98 miljardi dollarist käivet. Ettevõtte tõstis 2018. aasta kasumiootust 8,25-9,25 dollarilt 10,25-11,25 dollarini aktsia kohta.

Caterpillar on kaevandussektori südameks ning eksperdid ütlevad, et firma head tulemused näitavad maailmamajanduse tugevust. See tugevus peaks tööstusmetallidele positiivselt mõjuma.

Kulla hind langes viie nädala põhja

Kulla hind langes täna viimase viie nädala madalaima tasemeni, sest võlakirjade tootlus tõuseb ja dollar on tugevnemas, vahendab MarketWatch.

Kullafutuurid on viimastel päevadel kukkunud, sest USA 10-aastaste võlakirjade tootlus ületas sellel nädalal 3 protsendi taseme. Võlakirjad kipuvad väärismetallidega liikuma vastassuunaliselt. Praegu on 10-aastaste võlakirjade tootlus 2,97 protsenti.

„Me oleme kulla tõusupotentsiaali osas ettevaatlikud ja näeme, et lühiajaliselt võib hind veel surve all olla,“ ütles investeerimisfirma INTL FCStone’i toorainete konsultant Edward Meir. „Dollar tugevneb koos võlakirjade tootlustega. Reedel on tähtis USA esimese kvartali majanduskasvu number.“

Kulla hind langes nädalaga kokku 1,8 protsenti, 1317 dollarini untsist. Hõbe kaotas 3,6 protsenti ja unts maksab 16,50 dollarit.

Nüüd usuvad kauplejad aina rohkem, et Föderaalreserv võib tänavu tõsta intresse neljal või isegi viiel korral. Keskpank ise on andnud mõista, et intresse tõstetakse kolm korda.

Võlakirjade kõrgem tootlus vähendab väärismetallide atraktiivsust, sest viimane ei paku rahavoogu. Samas võib kiirenev inflatsioon investorid lõpuks kulda investeerima meelitada. Seni on kuld aga surve all olnud.

Suurima kullatootja tulemused väga head

Sellel nädalal teatas oma kvartalitulemused ka maailma suurim kullatootja Newmont Mining – esimesel kolmel kuul on kulla hinnad püsinud üpris kõrgel ja see aitas kasumit kasvatada.

Ettevõtte kasum ulatus kvartalis 192 miljoni dollarini (36 senti aktsia kohta). Mullu samal ajal oli kasum 47 miljonit dollarit (9 senti aktsia kohta).

Investorid ootasid kasumiks 165,9 miljonit dollarit, selgub FactSeti andmetest.

Kütusehinnad püsivad kõrgel

Naftahinnad püsisid sellel nädalal küllaltki stabiilsena ning kütusehinnad püsivad kõrgel tasemel.

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,6 protsenti, WTI kaotas sama ajaga 0,9 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 74,47 ja 67,94 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind tõusis 0,3 protsenti, 711,3 dollarini tonnist. Kõrgemad kütusehinnad on selgelt kandunud üle ka Eesti tanklatesse.

Kuna Saudi Araabia eesmärk on 80dollarine barrelihind ning tootmiskärbetega läheb OPECil oodatust paremini, siis võib eeldada, et lähitulevikus püsivad hinnad kõrgel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077