28. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport tõotab kasvada

Tõnu Mertsina
Foto: Andras Kralla
Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul jäi majanduskasvu tipp küll eelmisesse aastasse, kuid ka eesolevad paar aastat paistavad helged. Kõige enam suurenes möödunud aastal ekspordis Saksamaa osakaal, teisena tõusis esile Venemaa. Suurimateks partneriteks jäävad Soome, Rootsi, Läti.

Prognoosi kohaselt hoolimata välisnõudluse aeglustumisest eksport kasvab. Kui möödunud aastal avaldas ekspordinäitajatele tugevat negatiivset mõju mobiilside seadmete osakaalu tugev langus, siis tänavu ei tohiks see korduda. Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine parandab madalama sissetulekuga elanike ostujõudu, mis tähendab võrreldes möödunud aastaga tugevamat eratarbimist, vähem eluaseme investeeringuid.

Mertsina rõhutas meie ekspordinäitajate juures valdkondade laiapõhjalist esindatust välisturgudel. Ühegi sektori tooted-teenused ei domineerinud märgatavalt teiste üle, mis tähendab, et ühe sihtturu äralangemine ei tooks meie ühele või teisele sektorile kaasa märkimisväärset kahju.Hinnapõhine konkurentsivõime on samas halvenenud. Maailmaturgu vaadates pole me ekspordis turuosa kaotanud, kuid kasumid on olnud mitu aastat languses."Kui eksporditavad tooted kallinevad, tuleb investeerida tootarendusse, ettevõtete juhtimisse, tarneahelatesse," märkis Mertsina.Meie suurima ekspordipartneri Soome möödunud aastal kiirenenud majanduskasv lõi soodsa pinnase ekspordi laiendamiseks. Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Lennart Käämer, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077