Autor: Tööstusuudised.ee • 25. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlevkivitööstuse aastaraamat: sektor andis riigituludesse 103 miljonit eurot

Hando Sutter
Foto: Andras Kralla
Põlevkivitööstuses investeeriti mullu kokku 63 miljonit eurot, sektor pakkus tööd 6300 inimesele ja panustas riigituludesse 103 miljonit eurot.

Värske Eesti põlevkivitööstuse aastaraamatus seisab, et turuhinnad mõjutavad tööstuse muutumist efektiivsemaks ja nutikamaks. TTÜ Virumaa kolledži Põlevkivi Kompetentsikeskus, Eesti Energia, Viru Keemia Grupp ja Kiviõli Keemiatööstus andsid koostöös juba kolmandat aastat välja Eesti põlevkivitööstuse aastaraamatu, mis toob välja, et vaatamata keerulisele turuolukorrale maailmas püsib tööstusharu konkurentsivõimelisena, teatas Põlevkivi Kompetentsikeskus.

Olenemata 2016. aasta alguse madalast toornafta hinnast investeeriti põlevkivitööstuses kokku 63 miljonit eurot, pakuti tööd 6400 inimesele ning panustati riigituludesse 103 miljonit eurot. Eesti põlevkiviettevõtted on jätkuvalt globaalsed liidrid, kes muudavad tööstusharu efektiivsemaks, vähem keskkonda häirivaks ning nutikamaks ja suudavad seeläbi saavutada uusi tootmisrekordeid.

Põlevkivi Kompetentsikeskuse juhataja Kalle Pirki sõnul määrab põlevkivivaldkonna tuleviku teadus- ja arendustegevus. „Täna töötavad Eesti insenerid ja teadlased selle nimel, et põlevkivi saaks maksimaalselt väärindatud, tööstus oleks jätkusuutlik ja innovaatiline ning tooks ka ühiskonnale kasu,“ sõnas Pirk.

„Oleme end juba tõestanud uuringute läbiviimise ja suurte projektide realiseerimisega ka rahvusvahelisel tasemel. Lisaks sellele tegutseb aktiivselt standardimise tehniline komitee „Põlevkivi ja põlevkiviproduktide töötlemine“,“ lisas Pirk.  “Kõige parem tagatis kõikuvatele energiahindade vastu on efektiivsuse tõstmine. Uued õlitootmise rekordid kinnitavad, et Eestis arendatud tehnoloogia abil suudame meie loodusressursi potentsiaali maksimaalselt ära kasutada. Meie strateegiline eesmärk on järjepidevalt kasvatada põlevkivi tootmisvarade konkurentsivõimet,” rääkis Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter

„2016. aasta kujunes väljakutseterikkaks ja sundis kõiki põlevkivisektori osalisi kohanduma komplitseeritud turuolukorraga ning otsima uusi käike efektiivseks tegutsemiseks. See kõik ei takistanud VKG-d säilitamast jätkusuutliku arengu suunda. Mis siin salata - raskused karastavad ja motiveerivad olema paindlikud. Kuid kogu meie tegevuse selgrooks on ikka inimesed ning seetõttu südamlikud tänusõnad kõikidele töötajatele, kes panustavad iga päev põlevkivitööstusharu arengusse,“ ütles Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Ahti Asmann.

„Viimastel aastatel toimunud nafta maailmaturuhinna drastiline langus pani löögi alla aastakümnete pikkuse kogemusega tööstusharu toimimisvõimalused Eesti Vabariigis, olles põhjustamas ka tuhandete inimeste töötuksjäämist,“ sõnas Alexela Group juhatuse esimees Andreas Laane. Vabariigi Valitsus näitas tema sõnul neil hetkedel ülesse riigimehelikkust ning kiirete otsuste saatel loodi maksukeskkond, mis aitas põlevkivitööstusel sellest hetkest üle saada. „Täname siin valitsust pikaajalise visiooni ja tarkuse eest,“ tänas Andreas Laane.

Aastaraamat asub www.pkk.ee ja Eesti Energia, Viru Keemia Grupp ja Kiviõli Keemiatöötuse veebilehtedel.

Põlevkivi aastaraamatu väljaandmist toetas Euroopa Regionaalarengu Fond.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077