Autor: Tööstusuudised.ee • 11. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pagaritööstuse müügitulu oli eelmise aastaga võrreldes kiduram

Foto: Pixabay
Pagaritööstuste müügitulu oli 2017. aasta esimeses kvartalis 44,2 miljonit eurot ehk 6,9% vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Madala nõudluse tulemusel müügitulu vähenes ning esimese kvartali kogukasum oli 48 300 eurot, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti pagaritööstuse 2017. aasta esimese kvartali ülevaatest.

„Pagaritööstuste müügitulu vähenes esimeses kvartalis kiiremini kui kulud, mistõttu oli kogu sektori kasum väiksem kui eelmisel aastal. Kuigi eksport Soome ja Rootsi kasvas, jäi teiste oluliste kaubanduspartnerite nõudlus eelneva aastaga võrreldes kiduramaks,” ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Samas, kuna tugev konkurents sunnib ettevõtjaid jätkuvalt investeerima tootmise moderniseerimisse, investeerisid pagaritööstuse ettevõtted materiaalsesse põhivarasse 2017. aasta esimeses kvartalis 2,0 miljonit eurot ehk kolm korda rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.”

Pagaritööstuse 2017. aasta esimese kvartali kogukasum oli 48 300  eurot,  kuna müügitulu vähenes kiiremini kui kulud ja selle tulemusel jäi sektori kasum väikeseks.

Pagaritööstuste tootmismahud jäid peaaegu eelneva aasta tasemele. Statistikaameti lühiajastatistika andmetel toodeti 2017. aasta kolme kuuga pagaritööstuste poolt ligikaudu 31 miljoni euro eest toodangut. Koguseliselt toodeti 18 400  tonni pagaritooteid ning 1100 tonni valikpagaritooteid.

Statistikaameti andmetel tegutsebpagaritööstuseskeskmiselt 130–140 ettevõtet. Vaatamata suurele ettevõtete arvule annavad 4–5 suuremat ettevõtet peaaegu kolmveerandi pagaritööstuse müügitulust. Statistikaameti andmeil oli 2017. aasta esimeses kvartalis pagaritööstuses tööga hõivatud keskmiselt 3091 inimest, mis oli peaaegu sama võrreldes aasta varasemaga (+0,2%).

Pagaritööstuse ettevõtetena käsitletakse ülevaates ettevõtteid, mis tegelevad leiva- ja saiatootmise, valikpagaritoodete, sh kookide, pirukate, tortide jm tootmisega ning kuiviku- ja küpsisetootmisega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077