Autor: Tööstusuudised.ee • 10. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruth Oltjer: rapsimine hirmutab ettevõtjaid

Ruth Oltjer
Foto: Eiko Kink
Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse liikme, Tartu Ülikooli nõukogu esimehe Ruth Oltjeri sõnul ootab ettevõtja riigilt strateegilist vaadet, läbipaistvust, avatust, ausat konkurentsi, nullbürokraatiat ja tarku inimesi.

Oltjer ütles riigikogus Eesti majanduse tulevikuarutelul, et ettevõtjale on riigi seisukohast kõige olulisem toetava majanduskeskkonna kujundamine ning pikema visiooni olemasolu. Ettekandes püstitas Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse liige ka ootused parlamendile, et seadused looks eelduse ausaks konkurentsiks ning teatud sektoreid ei eelistataks.

„Ettevõtja jaoks on kõige hirmutavam maksudega rapsimine, mis küll ühelt poolt toob tulu eelarvesse, aga mille administreerimine muutub niivõrd keeruliseks ja kalliks, et lõpptulemus on ettevõtja silmis küsitav. Kas siin ei oleks kergem tõsta lihtsamini administreeritavaid ja kokku kogutavaid makse?“ küsis ta.

„Läbi mõtlemata otsused on kallid ja kulutavad ressurssi nii avalikus kui erasektoris. Halvad näited on madalapalgaliste tulumaksu tagasimaksed ja kehtima hakkav ülikeeruline üksikisiku tulu maksustamise süsteem,“ lisas Oltjer pressiteate vahendusel.

Olukorras, kus Eesti arengut toetab Euroopa Liit märkimisväärselt suurte summadega, on Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse liikme hinnangul riigi reservide kasutusele võtmine ebamõistlik. „Pigem soovin näha, milline plaan on riigil, kui Euroopa toetusrahad vähenevad või hoopis kaovad. Siis võib olla õige aeg reservide kasutusele võtuks, et muutunud olukorraga kohaneda,“ lausus ta.

Ettekande lõpetuseks tõi Oltjer välja neli ettepanekut, mida riik saab teha, et ettevõtted areneksid ja inimeste heaolu seeläbi kasvaks. Esiteks peaks tema silmis Eesti tegema sammu teadmusmahukama majanduse suunas.

„IKT on täiesti vältimatu ükskõik millise järgmise suure revolutsiooni ja ka kõikide teiste teadusalade jaoks. Olen seda juba varemalt välja öelnud, et ettevõtted, mis täna veel ei digitaliseeri oma tööstust, on juba rahvusvahelises mõttes maha jäänud, kui täna peaksime tegelema juba robootikaga,“ rõhutas Tartu Ülikooli nõukogu esimees.

Majanduse seisukohalt pole tema hinnangul oluline see, kui palju investeerib ettevõte teadus- ja arendustegevusesse, vaid see, kui palju õnnestub tänu uuendustele efektiivsemalt toota. „Teadus loob ülikoolihariduse aluse ja ühiskonna innovatsioonivõime, loob suure majandusliku mõjuga rakendusi, hoiab ära mittevajalikke kulusid ja kahjusid, ning on ühiskonnale otseses mõttes kasumlik,“ märkis Oltjer.

Eile esinesid riigikogus olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelul „Eesti majanduspoliitilised valikud – ohud ja võimalused ettevõtlusele“ ettekannetega Reformierakonna esimees Hanno Pevkur, ettevõtte MOVE Guides asepresident Sten Tamkivi ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse liige, Tartu Ülikooli nõukogu esimees Ruth Oltjer.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077