Autor: Merit Pärnpuu • 30. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saku Õlletehas: piirikaubandus on tootjale huvitav äri

Jaan Härms
Foto: Andras Kralla
Saku Õlletehase juhatuse liikme Jaan Härmsi sõnul on piirikaubandus tootjale lühikeses perspektiivis väga huvitav äri, sest pakendid ja kogused on suured ning klienditeenindamine ja muud kulud väga väikesed.

Jaan Härms rääkis kaubandus.ee korraldatud tootjate ja hulgikaupmeeste ühisseminaril „Kuidas jaekettidega edukalt koostööd teha?“, et piirikaubandus algas eelmise aasta kevadel ühes piiripunktis ühe kauplusega ja sai hoo sisse alles suve teises pooles.

„Kuigi praegu on tegemist madalhooajaga ja riigile tundub, et see äri on hooajaline ja et inimesed käivad seal vaid suvel puhkuse ajal, siis tegelikult mina väidan, et see äri on muutunud väga regulaarseks ja ka madalhooajal on mahud kasvanud väga suureks. Jaanuaris-veebruaris müüsime kahe kuuga sinna natuke rohkem kui Eesti suuruselt kolmandasse jaeketti,“ ütles Härms.

Härmsi sõnul on piirikaubandus tootjale lühikeses perspektiivis väga huvitav äri, sest pakendid ja kogused on suured ning klienditeenindamine ja muud kulud väga väikesed. „Kõik alused on täisalused ja rekkad on täis vaid üht või kaht toodet – kõik on tõesti väga lihtne. Loomulikult on hinnas kokku lepitud, aga sellega ei kaasne mitte mingisuguseid täiendavaid kulusid, meil ei ole vaja omavahel rääkida isegi heade tavade lepingutest, piisab pakkumisest. Ja siis – kaup teele ja ruttu! Ei ole vaja rääkida ka näiteks maksetähtaegadest,“ selgitas Härms.

Ta mainis veel, et kuna toodang ja müük kokku ei lange, tekib väga suur moonutatud olukord, mille järgi küll koduturul müüakse vähem, et keegi võiks justkui tõlgendada, et eestlased joovad vähem, aga üllatuseks hakatakse hoopis rohkem jooma.

„Konkurents on seal meie jaoks hoopis teine, sest kaupmehel ei ole raske sealt osta kas Leedu, Poola, Ungari või kellegi muu tooteid, selles mõttes on vähe keerulisem,“ lisas Härms.

Loe pikemalt Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077