Autor: Väinu Rozental • 20. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spooni ja vineeri tootjad teevad hiiglaslikke investeeringuid

Pärnumaal Audru vallas asuv spoonitootja OÜ Valmos käivitas veebruaris vineerispooni liini, Valmose tegevjuhi Heiki Vahermetsa sõnul tingis investeeringu olukord turul – nõudlus mööblispooni järele väheneb ja vineerispooni järele suureneb.
Foto: Väinu Rozental
Spooni- ja vineeritootjaid on teinud tõsised investeeringud – kolm ettevõtet neljast on käivitanud uued tehased, mille kogumaksumus on ligi 110 miljonit eurot.

Eelmise aasta novembris avasid mõnepäevase vahega pidulikult vineeritehase Kohilas asuv OÜ Kohila Vineer ja Otepääl asuv AS UPM-Kymmene Otepää. Kohila vineeritehase maksumus oli 60 miljonit eurot ja Otepää vineeritehase laiendusse investeeriti 40 miljonit eurot. Otepää vineeritehase projektvõimsus on nüüd ligi kaks korda suurem ehk 90 000 m3 kasevineeri aastas, seni vaid spooni tootnud Kohila Vineeri projektvõimsus on 45 000 m3 kasevineeri, kirjutab Äripäev

Suure investeeringuga on ühele poole saanud ka Pärnumaal Sauga vallas asuv OÜ Valmos, kes seni tootis peamiselt mööblispooni. Kaasajastatud tootmisliin, uus kuivati ja katlamaja võimaldavad tänavu suurendada vineerispooni tootmismahtu kolm korda, 31 300 kuupmeetrini. Investeeringu suurus on 8,6 miljonit eurot.

UPM-Kymmene Otepää tegevjuhi Ando Juki andmeil tootsid nad mullu üle 50 000 m3 vineeri. „Selle aasta tootmismaht saab olema kindlasti suurem, kuid veel mitte soovitud tootmisvõimsusele vastav, õpime uusi liine tundma ja juhtima,“ lausus Jukk.

Kohila Vineer tootis eelmisel aastal spooni. „Meie prioriteet on aga toota kõrgekvaliteetset erinevate pinnakatetega kasevineeri,“ ütles ettevõtte juhatuse esimees Väiko Dorbek ning lisas, et nominaalvõimsuseni jõudmiseks tuleb töötajaid pidevalt koolitada ning seadmeid peenhäälestada.

Valmose tegevjuhi Heiki Vahermetsa sõnul sundis olukord turul neid panustama 0,5millimeetrise mööblispooni asemel 1,5 millimeetri paksusele vineerispoonile. Kui kolm-neli aastat tagasi tootis Valmos mööblispooni peamiselt IKEA-le, siis tänavu jaguneb ettevõtte toodang järgmiselt: 59% vineerispoon, 21% mööblispoon, 15% formaatspoon ja 4% hakke, koore, kasepaku jm müük.

Pikemalt loe Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077