Autor: Tööstusuudised.ee • 9. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Celli biogaasi toodang kasvas mullu 1,5 korda

Siiri Lahe
Foto: Raul Mee
Estonian Cell tootis 2016. aastal 7,7 miljonit kuupmeetrit biogaasi, kasvatades toodangut enam kui 1,5 korda ja asendades ca 50 GWh maagaasist enda toodetud biogaasiga.

Estonian Celli juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul vähendab enda toodetud biogaas ühelt poolt tehase tootmiskulusid ja teiselt poolt annab kinnitust tehase innovatiivsest ja jätkuvast keskkonnahoidlikust mõtteviisist. “Biogaasi tootmine on oluliselt aidanud vähendada maagaasi sisseostukulu, kuna ettevõte on asendanud tervelt kolmandiku fossiilse päritoluga maagaasist enda toodetava biogaasiga,” sõnas Lahe pressiteate vahendusel.

2015. aastal tootis ettevõte üle 5 miljonit kuupmeetri biogaasi, tõustes sellega Eesti suurimaks biogaasi tootjaks ja tarbijaks.

Biogaasi tootmisesse investeeris ettevõtte omanik paar aastat tagasi 11 miljonit eurot, parandades sellega oluliselt tehase kuluefektiivsust ja vähendades süsiniku jalajälge enam kui 30% võrra. Investeering taastuvenergia lahendusse tehti 100%-liselt ettevõtte omaniku, Austria päritolu Heinzel Holdingu poolt ja see tõi Estonian Cellile mullu Eesti parimate ettevõtete konkursil Aasta Uuendaja tunnustuse.

Maksupoliitika on investeerimisprogrammi riiulile surunud

Siiri Lahe sõnul näeks ettevõtte arengukava ette järgmist mahukat investeeringuprogrammi, kuid paraku on valitsuse maksupoliitika selle riiulile surunud. Ettevõte loodab valitsusega konstruktiivset dialoogi energiamahukate ettevõtete energiatoodete maksustamise küsimustes, eesmärgiga seista Eesti majanduskeskkonna konkurentsivõime eest laiemalt, mitte kitsalt "oma asja" ajades.

“Meie sõnumid puudutavad kõiki energiamahukaid majandussektoreid, nii uusi kui ka olemasolevaid investeeringuid ja loodan siiralt, et energiamahukate ettevõtete energiamaksude mure saab lahenduse alanud aasta jooksul,” lisas Lahe.

Lahe sõnul on Estonian Celli eesmärk kutsuda üles valitsust kasutama Eestis Euroopa Liidus liikmesriikidele soovitatud lahendusi. “Euroopa Liidus on energiatoodete maksustamisega seonduvalt rõhutatud energiamahukate ettevõtjate globaalse konkurentsivõime tagamise vajadust. Liikmesriikidele on antud võimalus energiamahukatele ettevõtjatele energiatoodete, seehulgas maagaasi ja elektrienergia suhtes maksuvabastuse või maksulae kehtestamiseks. Mitmed Euroopa Liidu liikmesriigid on aktiivselt nimetatud võimalusi ka kasutanud, mistõttu on Eestis asuvad energiamahukad ettevõtjad Põhjamaades asuvate konkurentidega võrreldes ebavõrdses seisus," rõhutas Lahe. 

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Tegu on kahe viimase aastakümne ühe suurima Eestisse tehtud välisinvesteeringuga rajamismaksumuses ca 153 miljonit eurot. Tänaseks on investeeritud kokku 176 miljonit eurot. Ettevõte toodab kõrgekvaliteedilist kemi-termo-mehaanilist haava puitmassi, mis eksporditakse 100%-liselt erinevatesse Euroopa ja Aasia riikidesse. 

Ettevõttes töötab 86 inimest, kuid väärtusahelas antakse tööd viiesajale inimesele. Estonian Cell on Eesti kõrgeima tööviljakusega ettevõte – 2015. aasta käive töötaja kohta ulatus üle 900 000 euro. Estonian Celli ainuomanik on Austria juhtiv paberitööstusettevõte Heinzel Holding GmbH. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077