Autor: Harro Puusild • 7. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stera: välisspetsialistide palkamine olgu lihtsam

Veiko Vaher
Foto: Raul Mee
Riik muutma välismaalase palkamise protsessi lihtsamaks ja tööjõuturu olukorrale vastavaks, ütleb metallitööstuse Stera Saue tegevjuht Veiko Vaher.

Milliseid teisi lahendusi näed töökäte puuduse lahendamiseks?

Prognooside kohaselt väheneb tööealiste inimeste arv Eestis 2025. aastaks 100 000 inimese võrra. Kindlasti aitab töötavate inimeste arvu vähenemist osaliselt kompenseerida tootmise automatiseerimine, aga paraku ei ole see alati võimalik ja otstarbekas. Mina näen peamise lahendusena välistööjõu kasutamist. Selleks peab aga riik muutma välismaalase palkamise protsessi lihtsamaks ja tööjõuturu olukorrale vastavaks. Me ei pea jätkuvalt keskenduma Eesti tööjõuturu kaitsmisele „odava“ välistööjõu eest, me peame tegema Eesti atraktiivseks välismaalastest oskustöölistele ja spetsialistidele.  

Olete palganud Ukraina tööjõudu otse ja ka rentinud. Kui bürokraatlik on kumbki lahendus?

Need kaks valikut ei ole omavahel võrreldavad. Renditööjõudu kasutades tegeleb kogu bürokraatiaga ehk töölubade ja elamislubade taotlemisega personalirendi ettevõte. Stera ostab lepingu alusel personalirendi ettevõttelt teenust – tööloaga renditööjõudu.

Veiko Vaher esineb 13. detsembril Äripäeva teemaveebi Tööstusuudised.ee korraldataval konverentsil „Kuidas lahendada tööjõukriisi tööstuses?“.

Konverentsile saab registreerida SIIN.

Programmiga saate tutvuda SIIN.

Võttes ettevõttesse tööle Ukrainast pärit töötaja, tuleb endal läbi käia kogu see bürokraatia – alustades töötaja kvalifikatsiooni tõendava dokumendi notariaalsest tõlkest ja lõpetades taotlusega töötukassale töökoha täitmiseks välismaalasega. Saades töötajale lühiajalise ehk kuni 180-päevase tööloa, alustame sisuliselt kohe tähtajalise elamisloa taotlemist.

Kohati tundub, nagu tegeleksime millegi eriliselt tundliku ning riigile ja ühiskonnale ohtliku teemaga, aga me soovime ju lihtsalt palgata ettevõttesse oskustöölisi, kes antud juhul ei ole Euroopa Liidu kodanikud. Näiteks töötukassale esitatava taotluse lõpus on märkus, et Eesti Töötukassal on õigus välismaalase Eestis töötamise seadusliku aluse taotlemise aluseks olevate asjaolude kontrollimiseks küsitleda välismaalast, tema perekonnaliikmeid ja muid asjassepuutuvaid isikuid ja asutusi ning siseneda isiku loal tema eluruumi või muusse ruumi või alale.

Tööjõukonverentsil esineb AranFarming palkab rumeenlasi. Kas olete ka kaalunud teisest Euroopa Liidu riigist palkamist või rentimist?

Renditööjõuna oleme kasutanud näiteks ka Valgevenest pärit töötajaid. Me ei ole seadnud personalirendi ettevõttele piiranguid töötajate päritolumaa kohta, nii et kui peaks meile pakutama head Rumeeniast või Slovakkiast pärit töötajat, siis võtame ta rõõmuga vastu. Ukrainlaste suurem osakaal nii renditööjõuna kui ka välismaalastena palkamisel on eelkõige seotud meie personalirendi ettevõtte heade kontaktidega Ukrainas.  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077