Autor: Lennart Käämer • 4. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas vältida lepingu sõlmimisel petuskeeme?

ASi Wendre juht Vahur Roosaar.
Foto: Eiko Kink
Pettuste eest pole võimalik ennast sada protsenti kaitsta, kuid piisav eeltöö aitab kõige hullema ära hoida.

Lisaks taustauuringule ja ettemaksule tasub kasutada kindlustust, samuti saab tarnijate tootekvaliteeti kontrollida inspektorite abil, kirjutab 4. veebruari Äripäev tööstuse rubriigis.

Tekkide ja patjade tootmise ja ekspordiga tegeleva ASi Wendre juhi Vahur Roosaare sõnul sõltuvad läbirääkimiste taktika ja edasised otsused paljuski läbirääkimiste tüübist. "Eriläbirääkimistel ja personaliläbirääkimistel on erinev iseloom," märkis ta. 

Samuti sõltub taktika sellest, kas tegu on klientide või tarnijatega. "Asi algab ikkagi sellest, kes millisel eelpositsioonil on ja kummal osapoolel on kokkulepet rohkem tarvis saavutada. Sellest lähtuvalt tuleks valida ka taktika, mida oma huvide maksimaalseks saavutamiseks kasutada," rääkis Roosaar.

Roosaare sõnul mängib läbirääkimiste taktikavalikul rolli ka see, kas tegu on värske partneri või juba ammu tuntud poolega. Mõistagi tuleb esimesel puhul läheneda mänguliselt, samas kui vana tuttavaga tehingut sõlmides on mõlemad pooled kursis üksteise eesmärkide ja võimekusega ning võib kiiremini asja kallale asuda.

Pikemalt loe Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077