31. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rauamaagi nõudlus Hiina turul nõrgeneb ja varud kasvavad

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: vase hind tõusis kuue nädala tippu; rauamaagi varud sadamates suurenevad; alumiinium jõudis kahe kuu kõrgeima tasemeni; nafta hind stabiliseerus.

Vase hind tõusis kuue nädala tippu

Vase hind jõudis viimase kuue nädala kõrgeima tasemeni, sest spekuleeritakse, et Hiina tootmiskärped aitavad ülepakkumist vähendada.

Üheksa suurt vasetootjat on kokku leppinud, et vähendavad müüki 2016. aasta esimese kvartali jooksul 200 000 tonni võrra, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed teisipäeval. Sama grupp oli juba eelnevalt öelnud, et järgmiseks aastaks plaanitaks tootmise vähendamist. Varemalt arvati, et tootmist vähendatakse kuni 350 000 tonni võrra.

Vase hind on langemas aga juba kolmandat aastat järjest, mis on pikim jada alates 1998. aastast. Languse on peamiselt põhjustanud Hiina nõudluse vähenemine ja liigne tootmine.

„Lubadus, et tootmist vähendatakse 200 000 tonni võrra, aitab vase hinnal aasta lõpus vee peal püsida,“ ütles investeerimisfirma BMO Capital Markets Corpi toorainete kauplemise juht Tai Wong. „Need kärped viitavad asjaolule, et tootjad võivad pakkumist nõrga hinna ja nõudluse juures veelgi vähendada.“

Vase hind tõusis nädalaga 0,8 protsenti ja tonn maksab 4729 dollarit.

Rauamaagi varud sadamates suurenevad

Rauamaagi varud on aasta lõpus Hiina sadamates tõusnud seitsme kuu kõrgeima tasemeni. Madalate kuludega toodang ja nõudluse vähenemine tekitavad kartusi, et turu tasakaal ei taastu niipea.

„Varud on tõusnud, sest kodumaine nõudlus muutub nõrgemaks ja suured tootjad tarnivad rohkem,“ ütles Maike Futures Co analüütik Dang Man. „Terasetehased on vähendanud toodangut, mis kahandab omakorda nõudlust rauamaagi vastu. Seega suur osa rauamaagist on jäänud sadamatesse seisma.“

Sadamate varud tõusid eelmisel nädalal 0,8 protsendi võrra 93,1 miljoni tonnini, selgub Shanghai Steelhome Information Technology andmetest.

Rauamaagi hind on sellel aastal langenud 26 protsenti – tegemist on kolmanda langusaastaga järjest, selgub Metal Bulletin andmetest. Qingdao sadama 62protsendilise sisaldusega rauamaagi hind jõudis sellel kuul rekordmadalale – 38,30 dollarini tonnist.

Sellel nädalal on hind mõnevõrra taastunud. Kuna põhinäitajad pole rauamaagi turul muutunud (nõudlus/pakkumine), siis on tõenäoliselt tegemist tehnilise taastumisega. Hind on langenud viimastel nädalatel lihtsalt liiga palju. Nädala lõikes kallines rauamaagi hind 5,2 protsenti ja tonn maksab 42,31 dollarit.

Hiina sadamate varude suurenemine viitab asjaolule, et edaspidi vähendatakse terasetootmist veelgi, ütles investeerimisfirma Axiom Capital Management oma esmaspäevases raportis. Nad ennustavad, et rauamaagi hind langeb 20 dollarini tonnist.

Alumiiniumi hind kahe kuu tipus

Osati on aidanud toorainete hindadel tõusta ka lootused, et Hiina hakkab valitsuse poliitikate kaudu nõudlust uuesti turgutama ning vähendab üleliigset tootmisvõimsust. See on toetanud eelkõige alumiiniumi hinda.

Eelmisel nädalal avaldasid Hiina ametivõimud tähtsal majanduskonverentsil Central Economic Work Conference’il oma majanduspoliitika prioriteedid.

Ühe prioriteedina toodi välja, et riigi rasketööstuses on liigvõimsus, mida tuleb vähendada. See tähendab terase ja alumiiniumitoodangu vähendamist.

Alumiiniumi hind kallines sellel nädalal kahe kuu kõrgeima tasemeni. Londoni metallibörsil kallines tonni hind nädalaga 1,3 protsenti 1535 dollarini. Sellel aastal on metalli hind langenud ülepakkumise tõttu 18 protsenti.

Teistest toorainetest kallines tsingi hind 5 protsenti ja tina hind tõusis 0,8 protsenti. Kummagi tonnihind oli kolmapäeva pärastlõunaks 1602 ja 14 700 dollarit.

Nikli hind langes 0,1 protsenti 8750 dollarini tonnist. Kivisüsi kallines 2 protsenti ja tonn maksab 43,9 dollarit.

Väärismetallide hinnad on viimastel nädalatel stabliseerunud. Kulla hind kallines nädalaga 1,2 protsenti ja hõbe lisas 1 protsendi. Kummagi unts maksis kolmapäeval vastavalt 1066 ja 13,9 dollarit. Plaatina untsihind tõusis 3,3 protsenti ja maksab 887,7 dollarit. Pallaadium odavnes 0,5 protsenti 559,93 dollarini.

Nafta hind stabiliseerus

Pärast detsembri alguses toimunud järsku langust on nafta hind mõneti stabiliseerunud. Üleeelmisel nädalal vähenesid USA naftavarud oodatust rohkem ja arvatakse, et varud vähenevad ka teist nädalat järjest. See on aitas nafta hinnalanguse peatada.

Saudi Araabia riigieelarves on arvestatud, et nafta jääb järgmisel aastal umbes samale tasemele pidama. WTI toornafta kallines nädalaga 2,1 protsenti ja Brent lisas 1,4 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 37,04 ja 37,16 dollarit barrelist

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077