Autor: Kaisa Gabral • 2. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Einstein: meie majandus sõltub Venemaast rohkem, kui tunnistada tahame

Kunda Nordic Tsemendi juht Meelis Einstein.
Foto: Raul Mee
Ehitusmaterjale tootva Kunda Nordic Tsemendi juht Meelis Einstein ütleb, et Eesti majandus sõltub Venemaast rohkem, kui seda endale tunnistada tahame.

„Meie majanduse käekäik sõltub Venemaast rohkem, kui me tahame tunnistada. Kõigepealt hakkas transiit kokku kuivama, siis tulid põllumajandustoodete piirangud, nüüd on rubla nõrk ja Vene majandus languses. Pinged poliitikas ka kindlasti kaasa ei aita,“ loetles Einstein murekohti.

Ta lisas, et teine asi on konkurentsivõime, mida on keeruline parandada. „Ressursimahukas tööstuses keskkonnatasud pidevalt tõusevad, elekter on meil kallim kui Skandinaavias ja palgakulu kasvab igas valdkonnas. On näha, et kui meie ekspordi sihtriikidel on hästi, müügihinnad head, siis saame eksportida küll, aga kui midagi ebasoodsaks muutub, siis oleme kohe raskustes,“ rääkis Einstein.

Ta usub, et järgmistel aastatel peaks ELi raha kasutamine Eesti majandust veidi elavdama. Küsimus on pigem selles, kui palju suudetakse seda majanduse suutlikkuse parandamiseks kasutada. „Riik võiks omalt poolt teha, mis võimalik, et kodumaa toorainet kasutav eksportiv tööstus oleks konkurentsivõimeline. Puit, toiduained, ehitusmaterjalid, keemia, seal on palju inimesi hõivatud. Kui need tööstused on tugevad, siis tarbivad nad ka palju toetavaid teenused,“ märkis Einstein.

Kunda Nordic Tsemendi jaoks möödus Meelis Einsteini sõnul eelmine aasta edukalt, kuigi krediidiinfo andmetel enamiku ettevõtete kahjum möödunud aastal pigem kasvas.

„Olen jah kuulnud, et paljudel firmadel 2014 nii hea ei olnud ja kasum vähenes, sama juttu kuuleme sel aastal ka,“ ei olnud Einstein kuigi optimistlikult meelestatud.

Pikemalt saab Eesti tootjate majandushinnangutest lugeda Äripäevast.  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077