20. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Verevalamine tööstustoorainete turul jätkub

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: vase turg jätkab ajalooliste tasemete murdmist; rauamaak jätkab Hiina terasetööstuse kriisi najal odavnemist; nikli hind 12 aasta madalaim; kuld kukkus viie aasta põhja; nafta hinnad langevad edasi.

Vase turg jätkab ajalooliste tasemete murdmist

Vase hind kukkus sellel nädalal värske kuue aasta madalaima tasemeni. Investorid panustavad metalli langusele, sest arvatakse, et ülepakkumine püsib ning Hiina nõudlus aeglustub.

Vase hinna langusele panustavate positsioonide hulk tõusis 39 protsendi võrra, mis on suurim tõus alates 2014. aasta jaanuarist, selgub valitsuse ametlikest andmetest. Vase hind on sellel aastal langenud 25 protsenti.

„Vase turg on olnud üks halvimaid, mida ma kunagi näinud olen. Vase nõudlus on praegu praktiliselt olematu ja kõik algas siis, kui Hiina aktsiaturg hakkas suvel kiiresti langema,“ ütles RJO Futuresi turustrateeg Phil Streible Bloombergile. „Vase hinnad jätkavad ajaloolistele tasemetele langemist.“

Vase hind kukkus nädalaga 4 protsendi võrra ja tonnihind jõudis 4630 dollarini tonnist, mis on kuue aasta madalaim tase.

Rauamaak jätkab Hiina terasetööstuse najal odavnemist

Ka rauamaagi hinnad tegid tubli kukkumise. Turul on jätkuvalt ülepakkumine, aga sellel nädalal mõjutasid hinda eelkõige Hiina terasetootjad.

Nimelt kukkusid rauamaagi hinnad Aasias rekordmadalale, sest Hiina terasetööstuse on sattunud tõsistesse raskustesse. See vähendab tooraine nõudlust, mis tuleb peamiselt Brasiiliast ja Austraaliast.

„Terasetootjatel on väga rasked ajad ja paljud neist on vähendanud ka toodangut,“ ütles Maike Futuresi analüütik Dang Man. „Terast tootvate tehaste jaoks on krediititurg väga halvas seisus. Nad ostavad rauamaaki juurde vaid juhul, kui nad tunnevad, et hinnalangus peatub.“

62 protsendilise rauamaagi hind Qingdao sadamas odavnes nädalaga 4,95 protsenti ja tonn maksab 45,44 dollarit, mis on nelja kuu madalaim tase.

Nikli tootmine kahjumlik

Hiina roostevaba terase toodang kahaneb samuti ning see viis nikli hinna 12 aasta madalaima tasemeni. Lisaks prognoositakse, et Hiina majanduskasv tuleb mitme kümnendi nõrgim.

Nikli hind kukkus nädalaga 4,9 protsenti ja jõudis 8950 dollarini tonnist. Tegemist on madalaima tasemega alates 2003. aasta juulist. Nikkel on Londoni metallibörsi kõige kehvem metall – langus on olnud sellel aastal 42 protsenti. Arvatakse, et sellel aastal teeb hind suurima kukkumise alates finantskriisist.

Metalli odavnemine on niivõrd ränk, et vähemalt pool maailma toodangust teenib kaevandajatele kahjumit, selgub PT Vale Indonesia andmetest, mis ennustab, et enamus kaevandusi pannakse lihtsalt kinni.

Bloombergi toorainete indeks jõudis sellel nädalal madalaima tasemeni alates 1999. aastast. Nikkel jõudis 2007. aasta mais rekordtasemeni – 51 800 dollarini. Pärast seda on pakkumine kasvanud nõudlusest suuremaks.

Alumiinium odavnes 1,7 protsenti ja tonn maksab 1466 dollarit. Ka alumiiniumiturul on tugev ülepakkumine.

Teistest tööstustoorainetest kukkus tsingi hind 5,2 protsenti ja tonn maksab 1531 dollarit. Tina kallines 0,2 protsenti ja tonnihind ulatub 14 650 dollarini.

Kulla hind kukkus 5 aasta põhja

Nädalavahetusel Pariisis toimunud terrorirünnakud kulla hinnale hoogu juurde ei andnud ning kollane metall jõudis kolmapäeval hoopis viie aasta madalaima tasemeni.

Metall, mida ostetakse tavaliselt ebakindlatel perioodidel, kukkus kolmapäeval 1064,95 dollarini untsist, mis on madalam tase alates 2010. aasta veebruarist.

Kulla hinnale on negatiivselt mõjunud eelkõige see, et investorid ootavad detsembris Föderaalreservilt intressimäärade tõstmist. Kuld, nagu ka paljud teised tööstustoorained, ei paku kindlat tootlust.

Nädala lõpus kulla hind siiski veidi taastus ja eelmise reedega võrreldes kallines hind 0,4 protsenti 1085 dollarini untsist. Hõbeda hind kallines 0,3 protsenti 14,38 dollarini untsist. Plaatina kukkus 1,4 protsenti ja pallaadium odavnes 0,4 protsenti. Kumbki maksis reede hommikuks vastavalt 863,4 ja 545,47 dollarit untsist.

Nafta hinnad jätkavad langust

USA valitsus teatas sellel nädalal, et naftavarud jätkavad kasvamist. Kasvutempo on aga veidi aeglasem kui eelmisel nädalal.

WTI toornafta hind odavnes nädalaga täiendavalt 3,3 protsenti ja Brent kukkus 1 protsendi. Kumbki maksis nädala lõpuks 40,43 ja 44,12 dollarit barrelist.

Nädala keskel jõudis WTI toornafta hetkeks ka alla 40 dollari taseme. Viimati oli barreli hind nii madalal augustis, mil hind jõudis 37,75 dollarini.

“Ma arvan, et raport rõhutab jätkuvalt, et me oleme sattunud nafta ülekülluse keerisese ning muutusi ei paista tulevat. Tootmine on jätkuvalt enam kui 9,1 miljonit barrelit.  Meil on 120 miljoni barreli võrra enam varusid kui USA viie aasta keskmine näitaja,” ütles Tradition Energy analüütik Gene McGillian.

McGillian prognoosib, et nafta hinnad kukuvad järgmiseks 37,75 dollarile barrelist ning sealt allapoole võib hind juba läheneda 30 dollarile.

EIA teatas sellel nädalal, et toornafta varud kasvasid 252 000 barreli võrra. Seda on küll vähem kui analüütikute prognoositud 2 miljonit, kuid see on siiski negatiivne, kuna sellel aastaajal peaksid varud langema.

Autor: Nädala Börs

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077