Autor: Kaisa Gabral • 30. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohava peab Eesti eeliseks madalat palka

Margus Kohava (Combimill Sakala tegevjuht)
Foto: Andres Haabu
Võrreldes Põhjamaadega, eelkõige Soome ja Rootsiga, peab puidutööstur Margus Kohava Eesti eeliseks meie madalat palka.

„Kõige suurem eelis on meil leida nišid, kus käsitööjõudu pole võimalik vältida. Rootsi ja Soome tunnipalk meie omaga võrreldes – siin ongi meie eelis," rääkis Combimilli omanik Margus Kohava täna Äriplaani konverentsil. "Meie eesmärk pole rakendada palju käsitööd, vaid peame teadma, mis on meie konkurentsieelis.“

Kui võrrelda tunnipalka, siis Eesti keskmine palk on kõrgem kui Lätis ja Leedus, kuid kaugel maas Skandinaavia maadest, Soomest ja Rootsist.

Samas lisas ta, et peab ettevõttes oluliseks just töötajaid. „Meie suurim vara on töötajad! Motiveerime neid ja kaasame. Kõige paremini töötavad need inimesed, kes samastavad end ettevõtte eesmärkidega," rääkis Kohava ja lisas, et hea suhe peab olema tiimi kõigi töötajatega. Oluline on tema sõnul ka juhtide kompetents. „Muidu pole võimalik töötajaid motiveerida,“ selgitas ta.

Alates 2011. aastast impordib Eesti saematerjali rohkem kui ekspordib. „Täna me impordime suures koguses saematerjali. Ligi 900 000 oli eelmisel aastal saematerjali import kuupmeetrites. Siia jääb sellest aga kaduvväike kogus,“ rääkis Combimilli omanik. Peamiselt tuleb see materjal Venemaalt ja Soomest.

Täna toimub Nordea kontserdimajas Äripäeva korraldatud iga-aastane Äriplaani konverents, kus ettevõtjad jagavad oma kogemusi ja plaane.

Margus Kohava esineb ka 3. novembril toimuval konverenstil Tööstuse Äriplaan 2016, kus kuuleb erinevate tööstussektorite perspektiivist tuleval aastal. Vaata konverentsi kava lähemalt SIIT.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077