Autor: Tanel Raig • 10. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri börsihind Eestis madalam kui Lätis

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot andmeil oli Eesti hinnapiirkonnas elektri börsihind augustis 15 eurot megavatt-tunni kohta madalam võrreldes hinnaga Lätis.

Elektri hind tõusis eelmisel kuul eranditult kõikides NPS-i hinnapiirkondades, olles paljudes piirkondades siiski märgatavalt madalam ajaloolisest keskmisest. NPS elektribörsi keskmine süsteemihind tõusis 37 protsendi võrra ja oli 13,05 eurot megavatt-tunni kohta.

NPS Eesti hinnapiirkonna keskmiseks hinnaks kujunes augustis 31,20 eurot megavatt-tunni kohta, kallinedes juuliga võrreldes 11 protsenti. Kerkinud hind tõi kaasa kodumaise tootmise suurenemise ning seeläbi tõusis Eesti elektritootjate panus Läti ja Leedu puudujäägi katmisel.

Soomes kasvas hind kuises võrdluses 13 protsenti 31,12 euroni megavatt-tunni kohta. Lätis ja Leedus oli keskmine hind 46,40 eurot megavatt-tunni kohta, tõustes ligi viis protsenti. Seega oli elektri hind Eestis Soome omast vaid kaheksa senti kõrgem. Läti ja Leedu hind ületas Eesti hinda samas 15,20 euro võrra.

Päev-ette ülekandevõimsuste jaotamise järgselt oli võimsusvoog Eesti ja Soome vahel 710 tunnil suunatud Soomest Eestisse ning 34 tunnil Eestist Soome. Eesti ja Läti vahel oli võimsusvoog kõikidel tundidel suunatud Eestist Lätti. Eesti ja Läti vahelisest ülekandevõimsusest kasutati möödunud kuul ära 93 protsenti ning Eesti ja Soome vahel 53 protsenti. Eesti ja Soome elektri börsihinnad ühtisid augustis 99 protsendil tundidest. Eesti ja Läti hind oli samal tasemel vaid 28 protsendil ajast.

Süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnad tegid juulikuu hinnatõusu järel augusti alguses läbi korrektsiooni. Augustikuu teisel kolmandikul hinnakasv taastus ning ühiku hind ületas taas kaheksa euro piiri. Emissioonikvoodi kõrgeim sulgemishind oli augustis 8,34 eurot, madalaimaks sulgemishinnaks kujunes 7,76 eurot ühe tonni kohta ning keskmiseks hinnaks jäi 8,05 euro juurde ühe tonni kohta.

Finantstehingute põhjal Nasdaq OMX Commodities turul võib eeldada, et selle aasta septembrikuu keskmiseks elektrihinnaks NPS Eesti hinnapiirkonnas kujuneb 35,65 eurot ja neljanda kvartali keskmiseks hinnaks 38,15 eurot megavatt-tunni eest.

Augustikuu ülekandevõimsuste tulu Eesti-Soome ühendustel oli 53 000 eurot ja Läti suunal 6,70 miljonit eurot. Turuosalistele müüdud hinnariski maandamise instrumentide ehk Limiteeritud PTR-ide oksjoni aasta ja kuu toote hind jäi alla tegelikule hinnaerinevusele Eesti ja Läti hinnapiirkondade vahel. Samas oli kvartali toote hind augusti tegelikust hinnaerinevusest kõrgem. Kokkuvõttes teenisid Limiteeritud PTR-e ostnud turuosalised augustis 1,17 miljonit eurot. Elering sai piiriülese võimsuse jaotamise tulu kokku 2,79 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077