Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 7. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energia odavnemine jätkub

Sarnaselt  varasematele kuudele, mõjutas augustis tarbijahindu peamiselt nafta odavnemine maailmaturul, kommenteeris Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Nafta hinna odavnemine tõi omakorda kaasa Eesti mootorikütuste ja kütte hinna languse. Eurodes arvestatuna oli toornafta hind eelmise aasta tasemest umbes 40% võrra odavam. Nafta hind langes maailmaturul tänu naftavarude kasvule. Nafta hinda on allapoole surunud ka majanduskasvu aeglustumine arenevatel turgudel ja oodatav nafta pakkumise kasv Iraanis pärast Iraani tuumaprogrammi kokkulepet.

Toorainete, sealhulgas nafta, hinnalangus mõjutab ka nõudlust meie kaubanduspartnerite turgudel. KuiEuroopa Liidu majandusele on nafta odavnemine üldkokkuvõttes positiivne, siis Venemaale ja Norrale tähendavad väiksemad naftatulud aeglasemat majanduskasvu.

Eurotsoonis, kus transpordi osakaal tarbijakorvis on väiksem, püsis inflatsioon augustis 0,2% juures. Samas on ka eurotsoonis jäänud hinnatõus oodatust madalamaks ja Euroopa Keskpanklangetas euroala selle aasta inflatsiooniprognoosi 0,1 protsendile. Järgmiseks aastaks ootab keskpank hindade tõusu 1,1% võrra.

Elmik prognoosib, et tarbijahindade langus peaks Eestis energiahindade olulise odavnemise tõttu lähikuudel jätkuma. "Aasta kokkuvõttes peaks hindade langus Eestis ulatuma 0,2%ni. Järgmisel aastal ootame hindade tõusu 1,9% võrra, sellest 0,6 protsendipunkti tuleneb otseselt aktsiisimäärade tõstmisest," ütles Elmik.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077