Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 18. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investorite huvi tööstussektori vastu kasvab

Investorite huvi USA tööstusettevõtete vastu on suurenenud, sest paljud otsivad lüüasaanud ettevõtete seast odavaid aktsiaid, kirjutas Wall Street Journal.

 Tööstuskontsernidele on toorainete hinnalangus, Hiina majanduse jahenemine ja dollari tugevnemine mõjunud külma dušina. Standard & Poor’s 500 indeksi tööstussektor on sellel aastal kukkunud 5 protsenti. Võrdluseks – laiem indeks on kerkinud kokku 0,9 protsenti.

Esimesel poolaastal tõmbasid investorid tööstussektori fondidest välja 4 miljardit dollarit, selgub Morningstari andmetest. 2012.– 2014. aastal oli sissevool 9 miljardit dollarit. Mitmed rahahaldurid aga väidavad, et sektori pessimistlikud meeleolud võivad pakkuda võimalust. Nad juhivad tähelepanu mitmele asjaolule.

 Näiteks on laienemas USA lennukitööstus. Nii Boeingul kui ka Airbusil on järjekorras üle 10 000 lennuki tellimused. Samuti võiks tööstussektori ettevõtete pensionisüsteeme aidata intressimäärade tõstmine. Paljud analüütikud ja kauplejad, kes on juba finantskriisist alates ennustanud tööstussektori tõusu, on pidanud pettuma. “Inimesed arvasid, et tööstussektoris toimub normaalne, tsükliline taastumine. See tsükkel on aga segi paisatud,” ütles investeerimisfirma Invesco Charter portfellihaldur Doug Grant. “Lootus aga püsib.” Granti fond on investeerinud näiteks General Electricusse osaliselt selle tõttu, et ettevõte on hakanud rohkem rõhku panema tööstusele. Aktsia on sellel aastal tõusnud 2,1 protsenti – suuresti tänu sellele, et ettevõte loobus oma finantsteenuste ärist, mis on pidevalt aktsiat survestanud.

 Lüüasaamised on olnud laiaulatuslikud. Tööstussektori virelemisel on mitmeid põhjuseid. USA majanduskasv on finantskriisist alates olnud tavapärasest tagasihoidlikum. Hiina kasvu aeglustumine on sundinud mitmeid tööstusettevõtteid oma kulutusi vähendama. Dollari 21protsendiline tugevnemine eelmisel aastal on vähendanud eksportivate tööstusettevõtete konkurentsivõimet. Tööstusele seadmeid tootva Caterpillari aktsia on sellel aastal kukkunud 16 protsenti. United Technologies on odavnenud 15 protsenti ja 3M Co on kukkunud 9,4 protsenti. Precision Castparts Corp, mille Warren Buffett eelmisel nädalal ära ostis, on aasta algusest odavnenud 17 protsenti. “Kasvu, mille eesmärgil investeeriti, lihtsalt ei ole,” ütles Neu berger Bermani analüütik Michael Barr.

Olukorda on kehvemaks muutnud toorainete ja eriti nafta hinna langus, mis on sundinud energia- ja kaevandusettevõtteid oma kulusid vähendama. Caterpillar teatas eelmisel kuul, et energia- ja transpordiüksuse müük kukkus teises kvartalis 12 protsenti ja kaevandusettevõtetes 11 protsenti. “Need on ettevõtted, mis seovad maailmamajandust ja neil ei ole väga hästi läinud,” ütles investeerimisfirma Neville Rodie & Shaw portfellihaldur Reed Choate. “See on kindlasti masendav.”

Choate ütles, et tema oma tööstusettevõtete aktsiaid maha ei müü. Ta omab ka Boeingu aktsiat, mis teatas hiljuti oodatust parematest kvartalitulemustest. Ettevõtte aktsia on aastaga tõusnud 9 protsenti. “Tööstusettevõtted on maha jäänud, sest valuutaturg ja energiaturg on olnud volatiilsed. Vaatamata sellele loovad nad asju, mida maailmal on toimimiseks vaja,” ütles ta. Prognoosi järgi vähenevad S&P500 indeksi tööstussektori ettevõtete kasumid teises kvartalis 4,8 protsenti, terve sektori kasumid umbes 0,9 protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077