Autor: Tanel Raig • 12. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lätlased ehitavad Kohilasse uue vineeritehase

Läti Finieris Grupp laiendab oma tegevust Kohila Vineeri vabrikus alustades täna uue tehase ehitust.

Nurgakivi panekuga alustatakse uue 17 700 ruutmeetrise hoone ehitust. Latvijas Finieris tegevdirektor Janis Ciems´i sõnul on Kohila Vineeri vabriku laienemise teine faas oluline osa kogu tootmise kasvamisest. Uue tehasega ulatub Kohila Vineeri tootmismaht 45 000 kuupmeetri vineerini aastas.

Tehase töötajate arv jõuab 230 inimeseni. Uus tehas loob sealhulgas juurde 150 uut töökohta. Tehase tegevjuhi Väiko Dorbeki väitel on töötajate leidmiseks loodud „Töötajate värbamise programm“. See ei hõlma ainult 7270 elanikuga Kohila valda, vaid ka Rapla, Kose, Kernu, Nissi, Saue, Saku ja Kiili valdasid, kus on kokku 18 048 tööealist elanikku. Ciems lisas, et spetsialistide leidmine vastavatele ametikohtadele on juba tehtud. Praegu toimub nende väljaõpe Lätis, kus saadakse praktilised kogemused uusima tehnoloogiaga varustatud masinapargiga töötamiseks. Seadmed on valmistatud Soomes, Austrias, Saksamaal ja Lätis. Ettevalmistustööd on graafikus ning osa seadmetest paigaldatakse juba septembris.

Kui pärast Kohila Vineeri rekonstrueerimise I etapi (2012. aastal) on ettevõte tegelenud märgspooni tootmisega, mis on pooltoode vineeri valmistamiseks, siis peale II etapi valmimist hakkab tehas tootma lõpptoodanguks laia sortimenti kõrgkvaliteedilist erinevate pinnakatetega vineeri. Toodang müüakse läbi Latvijas Finieris Grupi müügiüksuste (kokku 11) kõigil neljal kontinendil. Kogu tooraine ressurss tagatakse Dorbeki kinnitusel kohalike tarnijaid kasutades.

Latvijas Finieris Group arendab kõiki oma tehaseid Lätis, Leedus, Eestis ja Soomes investeerides neisse aastatel 2014-2018 kokku 281 miljonit eurot. Lätlased ostsid vineeritootmise Kohilas 2011. aastal, kui tehase eelmine omanik Baltic Panel Group pankrotistus. Dorbeki sõnul on tehas uue omaniku all olnud edukas, kuna välja on vahetatud või vahetamas kogu vineeri tootmiseks kasutatav tehnoloogia, kasutatakse ainult kodumaist toorainet ja investeerides töötajatesse tagatakse ka kvaliteetne ja motiveeritud tööjõud.

Kohila Vineeri rekonstrueerimisprojekt valmib lõplikult 2016. aasta lõpuks. Uue hoone on ehitaja lubanud üle anda 2016. aasta kevadel. Projekteerija ja üldehituse eest vastutaja on OÜ Maru Ehitus. Omanäoliseks teeb hoone liimpuidust kandekarkass. Puitkonstruktsioonid valmistab OÜ Peetri Puit. Tehase suurus peale rekonstrueerimis- ja ehitustöid on 29 000 ruutmeetrit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077