12. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Saksamaa plastide meister igus tegutseb juba 36 riigis

Kölni lähedal tegutsev pereettevõte, plastide spetsialist igus tarnib energiakette, tugilaagreid, paindkaableid ja muud enam kui 200 000 kliendile üle kogu maailma.

Kui enesekindel insener pöördub oma kliendi poole ja küsib: "Kas võin teie probleemile lahenduse pakkuda?“, on klient vägagi õnnelik. Sellise lähenemise valisid 1964. aastal Günter Blase ja tema naine Margaret, kui nad alustasid üheainsa survevaluseadmega Kölni regioonis Mülheimis topeltgaraažis plasttoodete tootmist. See nö iduettevõte arenes aastate jooksul edukaks perekonnafirmaks igus, mida praegu juhib asutaja poeg Frank Blase. Nüüd on ettevõtte palgal enam kui 2700 inimest ja see on esindatud 36 riigis, pakkudes valikut enam kui 100 000 erineva toote seast.

"Meil on igale iguse tootele kolm nõuet: esiteks peab see pakkuma kliendile kommerts- ja tehnilisi eeliseid, teiseks peab saama seda veebis kalkuleerida ja konfigureerida ning lõpuks peab olema seda võimalik kiiresti tarnida,“ rõhutab Frank Blase. Suurem osa tooteid valmistatakse endiselt Kölni peakorteris. See pole aga enam topeltgaraaž, kust kõik alguse sai; see on Kölni regioonis Porz-Lindis asuv tehas ettevõtte territooriumil, mis hõlmab kokku 128 600 ruutmeetrit. Peahoone kavandas arhitekt Nicolas Grimshaw ja see kehastab kiiresti uutele oludele kohandumise ideed, kuna ettevõtte igus filosoofiaks on jääda alati paindlikuks ja olla võimeline kiiresti muutustele reageerima. Peahoone moodultüüpi elemente saab ühendada nagu konstruktorikomplekti puhul, muutes laiendamised suhteliselt lihtsaks.

 

Avatud planeeringuga kontorid, mis asuvad samuti peahoones otse tehase kõrval ja on kõik täpselt ühtmoodi varustuse ja sisustusega, sobivad hästi selle kontseptsiooniga. Siingi on tagatud paindlikkus.

Tehases vormitakse plastdetaile kahe suure ärivaldkonna jaoks, millele ettevõte on spetsialiseerunud: energiaketid ja polümeerist tugilaagrid – kõik „liikumisplastid“ – plastist masinaosad, mis pidevalt sõidavad ja liiguvad. Energiakettide puhul on hõlmatud ka sees olevad liinid ja kaablid, mida töötab  välja igus ja mis samuti tarnitakse otse Kölni tehasest terviklike eelkomplekteeritud süsteemidena koos ühendusklemmidega. Tugilaagrite valdkond jaguneb veel mitmeks osaks, nagu näiteks plastpuksid (iglidur), pöördlaagrid (igubal), polümeerist kuullaagrid (xiros) ja lineaarlaagrid (drylin).

Praegusel ajal võib klient valida tugilaagri pukside seast, mida valmistatakse rohkem kui 40 erinevast erinevate omadustega materjalist, ja saavad seega leida täiusliku lahenduse peaaegu mistahes rakenduse jaoks. Paljud materjalid on saadaval ka pooltoodetena, nii et kohandatud disaine saab valmistada sobivatest materjalidest. Fookus on triboloogia (kreeka keelest: hõõrdumisteadus) ja plastide kombinatsioonil – mis on muuhulgas tekitanud iguse uudiskeelendi „triboplastid“. Need tugilaagrid ei vaja näiteks mingi-suguseid vedelmäärdeid, millesse võivad sadestuda mustuseosakesed, muutes need äärmiselt sobivaks saastunud keskkondades kasutatavate rakendusalade jaoks.

Suur valik materjale suure hulga rakenduste jaoksSiiski on iguse igal tribopolümeerispetsialisti väljatöötatud materjalil omad eripärased omadused. Kui mõned igliduri laagrid on madalate kulude ja laia kasutusalaga, nagu näiteks iglidur G, siis teised tugilaagrid taluvad kõrgeid, kuni 250-kraadist temperatuuri, niiskust, happeid ning merevett. Nad on ohutud toiduainete juures ning kooskõlas FDA ja ELi direktiividega. Neile kõigile on aga ühine see, et mitte kusagil, kus neid tooteid kasutatakse, ei ole vaja kasutada õlisid ega määrdeid, mis on niinimetatud „laagrite dry-tech-¬tehnoloogia“ üheks eeliseks.

iguse tribopolümeerid ei vaja õlitamist, kuna nad nii-öelda õlitavad end ise tahkete määretega. iguse tugilaagrite divisjoni vanemjuhataja Gerhard Baus selgitab seda tehnoloogiat üksikasjalikumalt. „Miljonid mikroskoopiliselt väiksed osakesed on sisestatud võlli ja laagri vahelise kontaktpinna tillukestesse kambritesse. Sel moel vallandavad tugilaagrid tahkeid määrdeid minimaalses koguses, mis on piisav vahetult ümbritseva ala vajalikul määral õlitamiseks.“

Kvaliteedi parandamine pidevate katsetustegaOma toodete kasutusea ja kvaliteedi testimiseks viis igus ainuüksi 2014. aastal oma ettevõttes asuvas katselaboris läbi peaaegu 10 000 erinevat sorti triboloogilist katsetust. 1750 ruutmeetri põrandapinnaga on see valdkonna suurim laboratoorium. Lisaks sellisele standardsele katsetamisele viidi läbi 661 kliendispetsiifilist uuringut. „Meie jaoks on väga oluline suuta täita klientide individuaalseid soove,“ selgitab Gerhard Baus. See oli üks neist tahkudest, mis viis ettevõtte oma enam kui 50aastase ajaloo käigus „Varjusolevaks meistriks“ arenemiseni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

igus OÜ

Lõõtsa 4a, 11425 Tallinn

telefon + 372 6675 600

e-post [email protected]

 www.igus.ee

 

Autor: toostusuudised .ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077