Autor: Raigo Neudorf • 1. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tutvu Tööstuse Äriplaan 2015 programmiga!

13. novembril toimub Tallinnas tootmissektorile suunatud konverents Tööstuse Äriplaan 2015, kuhu on osalema oodatud kõik tööstuse ja tootmise valdkonnaga ja selle sidussektoritega seotud ettevõtete esindajad.

Seekordse konverentsi programm on üsna kirju ning oma kogemuste, õppetundide, visioonide ja prognoosidega astuvad üles nii väiketootjad kui rahvusvahelise haardega töösturid.  

Räägime tootearendusest, konkurentsist, tootmisohutusest, investeerimisest, tehnoloogiast, ekspordi- ja tootmisvõrgustiku rajamise kogemustest ja mitmetel muudel teemadel. Lisaks heidame pilgu tulevasse aastasse, tuues välja eri tööstusharude ootused ja murekohad.

Tööstuse Äriplaan 2015

13. novembril Tallinnas, Sokos Hotel Viru konverentsikeskuses

9.50 – 10.00 Konverentsi avasõnad Disain-saunakeriste tootja OÜ Huum tegevjuht Siim NellisOÜ Huum hakkas Eestis esimesena elektrikeriseid tootma ning lühikese ajaga on ettevõte oma keriseid müünud nii Põhja-Iraaki, Šveitsi, USAsse kui Jaapanisse. Seejuures on huvitav fakt, et algselt ei pidanud EAS ettevõtet eksporditoetuse vääriliseks. Huum on hea näide sellest, kuidas muuta tundmatu väikefirma tooted nutika tootearenduse ja müügi toel nõutud kaubaks.

10.00 – 10.30 VÄIKETOOTJA MÕTTED: Kuidas muuta alustav ettevõte unikaalse lisandväärtuse toel edukaks?

10.30 – 11.00 VÄIKETOOTJA MÕTTED: Kuidas traditsiooniliste suurtootjate kõrval oma koht leida? OÜ Lehe Pruulikoda omanik ja juht Gristel Tali

Käsitööõllede valmistaja Lehe Pruulikoda on perefirma, kuhu omanikud investeerisid kogu oma vara. Ettevõtte poolt läinud aastal tehtud äriplaan osutus tegelikkusega võrreldes liialt tagasihoidlikuks ning tänu oodatust suuremale nõudlusele on ettevõte juba oma tootmisvõimekust suurendanud. Lehe Pruulikoda annabki ülevaate sellest, kuidas suurte ja tugevate konkurentide kõrval oma koht leida ja kuidas tulla toime olukorras, kus rahakott ei ripugi puuga seljas.

11.00 – 11.30 SÜNERGIA: Kuidas kerkib PAKRIsse juhtiv rohetehnoloogia kompetentsikeskus? PAKRI Teadus- ja Tööstuspargi juht Enn Laansoo, JrPakri Teadus- ja Tööstuspargi eesmärgiks on kasvada Põhja-Euroopa juhtivaks energia- ja keskkonnatehnoloogia kompetentsikeskuseks aastaks 2020. Sel aastal sõlmisid Eestis tuuleenergia tehnoloogiat arendav Goliath Wind ning PAKRI Teadus- ja Tööstuspark  lepingu, et asutada ühisettevõte Paldiskisse tuulegeneraatorite innovatsiooni- ja arenduskeskuse rajamiseks. Enn keskendubki oma ettekandes kompetentsikeskuse rajamise eesmärkidele ja annab ülevaate sellest, milliseid võimalusi pakub see kohalikele tööstusfirmadele.

Columbus Eesti ärikonsultant Indrek SabulMis eristab edukate ettevõtete juhte vähemedukatest? Kuidas süstemaatiliselt viia oma tootmisettevõte maailma tippklassi hulka kuuluvate ettevõtete ridadesse? Mida peaks tegema headel aegadel, et elada üle halvad ajad. Ning kui väärtustloov on ja ELAN on ettevõte tervikuna? Nendele küsimustele vastab Indrek oma ettekandes.

11.30 – 12.00 NÕUANNE: Kobayashi 20 võtit – Kuidas viia oma tootmisettevõte maailma tipptegijate ridadesse?

12.00 – 13.00 Lõuna

13.00 – 13.30 TOOTMISOHUTUS:Kuidas muuta oma tootmine senisest turvalisemaks? Eastman Specialties ohutusjuht Aleksander Simakov

Keemiatööstuse Eastman Specialties Kohtla-Järve tehase ohutusjuhi Aleksander Simakov arvates seisneb Eesti tootmisettevõtete peamine puudus selles, et oma tegevused fokuseeritakse ainult tootmisele ja kasumile, unustades, et tegelikkuses on kõige tähtsam ohutus. Eastmani Kohtla-Järve tehas investeerib erinevatesse tootmise turvalisusega seotud tegevustesse igal aastal 100 000-300 000 eurot. Aleksander annab ülevaate, kuidas on tehases lahendatud erinevad ohutusküsimused ning kuidas toimub töötajate koolitamine selles vallas.

Top Marine OÜ on Eesti juhtiv ujuvkaide lahenduste pakkuja, kelle töid ja tegemisi on pärjatud tiitlitega Aasta Eksportöör 2014 ja Aasta Ettevõte 2014. Tööstuse Äriplaanil toimub avalik usutlus ettevõtte omaniku Andry Prodeliga, kellega räägime nii ettevõtte positiivsetest kogemustest kui ka õppetundidest. Oma küsimustega on võimalik kaasa lüüa ka publikul.

13.30 – 14.00 EDULUGU: Usutlus publiku osavõtul Aasta Ettevõte 2014 tiitli pälvinud TOP Marine OÜ omaniku Andry Prodeliga

OÜ Nordic Houses ja MTÜ Eesti Puitmajaliit juhatuse liige Argo Saul

14.00 – 14.30 PUIDUTÖÖSTUSE KOGEMUS: 10 nippi, kuidas areneda nišiärist Euroopa suurimaks eksportööriks. 

Eesti puitmajaehituse sektor ekspordib täna 90% oma toodangust ning Eestist on selles sektoris saanud number 1 eksportöör Euroopas. Mööda on mindud nii Soomest, Rootsist kui ka Saksamaast, kellele veel mõned aastad tagasi vaatasime alt üles. Argo keskendub oma ettekandes senistele kogemustele ja nippidele, kuidas on ühest väiksest nišisektorist kasvanud välja Euroopa juhtiv eksportöör.

14.30 – 15.00 Energiapaus TTÜ Energeetikateaduskonna prodekaan Argo Rosin

15.00 – 15.30  ENERGIASÄÄST: Kuidas kärpida ettevõtetes energiakulusid?

Iga ettevõte on võimeline oma energiakulusid kärpima ja elektrienergia tarbimist juhtima. Argo Rosina hinnangul suudaks iga ettevõte oma energiakulusid vähendada ning seda olenemata sellest, kas tegu on tööstus-, kaubandus- või logistikafirmaga. Argo jagabki oma ettekandes soovitusi, kuidas seda teha, millest alustada ja millele tähelepanu pöörata. 

AS Krimelte tegevjuht Alar SalumWolf Groupi kuuluv ehitusvahtude tootja Krimelte on aastatega arenenud muljetavaldava ekspordihaardega tootmisettevõtteks. Lisaks sellele, et ettevõttel asuvad tootmisüksused Eestis, Venemaal, Hispaania ja Brasiilias, asuvad Wolf Groupi müügiüksused 12 erinevas riigis. Nüüd valmistub ettevõte oma ekspordigeograafiat  laiendama ja ette võetakse Aasia suurriigid India ja Hiina. Alari ettekanne puudutabki seda, kuidas ehitada üles edukat rahvusvahelist tootmisettevõtet.

15.30 – 16.00 EHITUSMATERJALIDE TÖÖSTUSE KOGEMUS: Kuidas rajada edukas rahvusvaheline tootmis- ja müügivõrgustik?

16.00 – 16.30 ELEKTROONIKATÖÖSTUSE KOGEMUS FLIR Systems Estonia tegevjuht Tiit Tallo. Flir avas äsja Tallinnas oma uue ttootmisüksuse, mis läks maksma 5,5 miljonit eurot. Uues tipptehnoloogilises tehases valmistatakse rahvusvahelistele klientidele mõeldud infrapunakaameraid, mida kasutatakse erinevates tööstusharudes alates ehitusest ning lõpetades meditsiini ja tuletõrjega. Tiidu ettekanne keskendub sellele, miks oli ettevõttel värsket tootmispinda vaja, millistele spetsiifilistele nõuetele see pidi vastama ning mida sellest projektist õpiti.Eesti leivatööstuses on põnevad ja muutlikud ajad. Septembris teatas Fazer, et sulgeb oma Tallinna tehase ja koondab Eestis 95 töötajat. Veebruaris aga tootmist alustanud OÜ Eesti Leivatööstus prognoosib käesoleva aasta käibeks 4,5 miljonit eurot ning loodab selle tuleval aastal kahekordistada. Asso keskendubki oma ettekandes ühest küljest Eesti leivaturu trendidele, teisalt aga globaalsetele makrotrendidele, mis mõjutavad ostuotsuseid ja toiduainetetootjate tootearendust.

Millised on uue tehase rajamisega seotud väärtuslikemad õppetunnid?

16.30 – 17.00 TOIDUTÖÖSTUSE KOGEMUS: AS Leibur juhatuse esimehe Asso Lankotsi turuülevaade

17.10 Konverentsi lõpp

Tööstuse Äriplaan 2015 toimub 13. novembril Tallinnas, Original Sokos Hotel Viru konverentsikeskuses. Konverentsile on võimalik registreeruda SIIN asuva registreerimislingi vahendusel, helistades numbril 51 69 747 või kirjutades e-posti aadressile [email protected]. registreerudes 199 eurot (km-ga 238,8€) osaleja kohta. Alates 2 osaleja üheaegsel registreerumisel ühest maksjafirmast kehtib täiendav soodushind 179,10 eurot (km-ga 214,92€) osaleja kohta. Alates 31. oktoobrist kehtib konverentsil osalemisel täishind 229 eurot (km-ga 274,8€).

Konverentsi soodushind on kuni 30. oktoobrini

Tööstuse Äriplaan 2015 korraldaja on Äripäeva teemaveeb Tööstusuudised.ee.*Korraldaja jätab endale õiguse teha programmis muudatusi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077