Autor: Romet Kreek • 26. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odavam süsi kosutab terasetootjate kasumeid

India terasetootjate olukord on paranemas. Kivisöe hind langeb ajal, kui valitsus püüab majanduskasvu kiirendada, vahendab Bloomberg.

Metallisulatusahjudes kasutatava söe hind võib Bloombergi küsitletud analüütikute ja terasetööstuste juhtide hinnagul kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga langeda 7%, 112 dollarile tonnist. Tänavu on söe hetketehingute hinnad langenud 17%, sest Hiina nõudlus on kahanenud ja Austraalia pakkumine kasvanud.

Vähemalt kolm analüütikut kuraditosinast on tõstnud Tata Steel, Steel Authority of India ja JSW Steeli kasumiootuseid. Kuigi tootjatel on olnud raskusi kasumimarginaalide suurendamisel ligi aastakümne madalamalt tasemelt, on nende aktsiad tänavu käitunud aktsiaindeksist paremini. Peaminister Narendra Modi on lubanud ehitada sada uut linna ja lükata käima venima jäänud projektid.

„Eeldame, et söelepingu hind langeb,“ ütles JSW finantsdirektor Seshagiri Rao. „Äride meelestatus on positiivne ja ehitus on hoo üles võtnud, mis tähendab, et me müüme rohkem terast ja oleme võimelised ka hinda tõstma.“

Metalli sulatamiseks sobivast söest on Indias puudus. Suurim India sajandivanune maa-alune kaevandus, mis asub Jharkhandis, on suletud seal aset leidnud põlengu järel. India impordib umbes 65% metallitööstuses kasutatavast kivisöest. Kolm suurt terasetootjat teevad umbes poole ostudest. Riigi suurosalusega Steel Authority impordib 70% oma vajadusest.

Hiina püüe kärpida saastamist ühes meritisi sisseveetud söe liigsete laovarudega tõmbab söe hinda alla, ütles Hongkongis UOB Kay Hianis töötav analüütik Helen Lau. Maailma suurim terasetarbija Hiina plaanib vähendada tehaste tootmisvõimsusi. Bloombergi andmetel on Hiina aastane terasetootmise võimekus 210 miljonit tonni.

JSW Steeli direktor Jayant Acharya prognoosis, et 12 kuuga kuni 31. märtsini võib Indias terase nõudlus kasvada vähemalt 4,5%. Nõudlust veab ehitus ja autotööstus. Tata Steeli asepresident Peeyush Gupta prognoosis mais, et nõudlus kasvab 5%.

„Juulist septembrini on India terasetootjatele üks parimaid kvartaleid, kuna terase hind jääb kõrgeks ja ostetava söe kulud vähenevad,“ ütles Mumbais asuva Nirmal Bang Equitise analüütik Giriraj Daga.

Kuus analüütikut 13st on tõstnud Tata Steeli praeguse majandusaasta puhaskasumi ootuseid. ICICI Securitise analüütik Abhijit Mitra on nendest kõige optimistlikum, tõstes kasumiootust 46% võrra 40 miljardile ruupiale (488 mln eurole).

JSW Steeli kasumiootuseid on tõstnud viis analüütikut tosinast. Daga Nirmal Bangist tõstis kasumiootust 32%, 31,7 miljardile ruupiale (387 mln eurole). Steel Authority kasumiootust kergitas kolm analüütikut kümnest.

Ka on India 1,5 triljoni dollarilisel aktsiaturul läinud hästi kommunaalmajanduse, pankade ja ehitusfirmade aktsiatel, kuna panustatakse, et Modi kõrvaldab teelt investeeringuid pidurdanud tõkkeid. Aktsiaralli võib jätkuda, kui Modi poliitika viib ettevõtete suuremate kasumiteni ja vähemate halbade laenudeni, ütles DSP BlackRock India T.I.G.E.R fondi juht Rohit Singhania.

Bloombergi küsitletud analüütikute hinnagul võib Tata Steeli India äri kasumimarginaal kasvada tänavu 38 protsendile 26 protsendilt, Steel Authority oma võib kahekordistuda 5,2 protsendilt kümnele protsendile ja JSW Steeli oma kasvada 11,87 protsendilt 13,65 protsendile.

Peaminister Modi lubas ehitada sada uut linna ja pakkuda kõigile indialastele 2022. aastaks eluaset, rajada kiirraudtee ja odavad lennujaamad, mis pakuksid lennuühendust ka väiksematele linnadele. Ta püüab kiirendada majanduskasvu aastakümne madalamalt tasemelt.

Majanduskasvu paranemine võib ka suurendada tarbija kulutusi ja sõidukite müüki, prognoosis teraseministeeriumi peaanalüütik A.S. Firoz. India suurim autotootja Maruti Suzuki India teatas mais aastasest 19% müüdud autode kasvust. See on üheksa kuu parim tulemus.

„Usutakse, et valitsus parandab infrastruktuuri ja suurendab majanduskasvu,“ ütles Firoz. „Selle loomulik tagajärg on paranevas majanduses tarbimise kasv. Need on kõik terasetööstusele positiivsed uudised.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077