Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 19. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergia tootjad pole rahul seadustega

Taastuvenergeetikute hinnangul areneb Eesti taastuvenergia sektor positiivselt, kuid seadusandlus peaks olema stabiilsem

Eesti Taastuvenergia Koda avaldas täna Eesti taastuvenergia sektori aastaraamatu, mis annab ülevaate sektori arengutest ja tulemustest 2013. aastal ja enne seda, teatas koda.

2013. aastal globaalselt investeeringud taastuvenergia tootmisvõimsustesse vähenesid, kuid installeeritud tootmisvõimsus kasvas võrreldes 2012. aastaga 8%. See näitab, et taastuvenergia tehnoloogiate hinnad on langemas ning sama investeeritud summa eest on võimalik installeerida suurem kogus tootmisvõimsuseid. Eestis liideti aasta jooksul elektrivõrguga 9 suuremat uut taastuvatel allikatel töötavat elektrijaama, lisaks avati mitu uut bioenergia jaama ning märkamatu revolutsioon toimus mikrotootmises, kus eelmisel aastal liitus elektrivõrguga üle 130 mikrotootja, mis on rohkem kui kunagi varem.

„2013. aasta taastuveenergia sektori arenguid analüüsides näeme, et suurte ja Eesti jaoks oluliste taastuvenergia projektide puhul on kriitilise tähtsusega stabiilne seadusandlik keskkond. Kui arendajatel, investoritel ja ka tarbijatel puudub kindlus, et riiklikud regulatsioonid toetavad taastuvenergia sektorit stabiilselt, siis olulised projektid peatatakse, investeeringud ja panus majandusse väheneb ning välisinvesteeringud kolivad Eesti asemel teistesse riikidesse,“ selgitas Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuhi Tuuliki Kasoneni sõnul oli 2013. aastal tuuleenergias selgelt näha stagneerumise märke, sest uute tuuleparkide investeerimisotsuseid seadusandluse ebakindluse tõttu ei langetatud.

„Sellele vaatamata oli ka positiivseid arenguid, näiteks jääb 2013. aasta rekordina kirja uute väiketuulikute kasutuselevõtt ning eriti fakt, et ligikaudu pooled neist toodeti Eestis,“ selgitas Kasonen.Ta lisas, et märgiline oli 2013.aasta ka meretuuleparkide arengut silmas pidades, sest Vabariigi Valitsus algatas esmakordselt Eestis merealade ruumilise planeerimise.

Kuigi 2013. aasta oli taastuvenergia sektori jaoks äraootav, siis ollakse valmis valdkonna arengusse jätkuvalt panustama – seda näitavad senised investeeritud 706 miljonit eurot, millest 4/5 on teinud sõltumatud erainvestoritest energiatootjad. 

Rene Tammiste sõnul on Eesti tegelikult võimeline tootma ja tarbima palju enam taastuvenergiat kui seda praegu tehakse – seda kinnitavad nii tarbijate kasvav huvi kui ka senised taastuvenergia toodangu tulemused, mida on soosinud Eesti muutuv ilmastik.

 „2013. aasta näitas, et mikrotootmise sektoris näevad üha enam eraisikuid ning ettevõtteid taastuvenergia seadmetesse investeerimise majanduslikku kasu, millega saavutatakse ka energiasõltumatus. Aasta jooksul liitus jaotusvõrkudega üle 130 mikro- ning pisitootja, mistõttu võib julgelt väita, et mikrotootmine on Eestisse tulnud, et jääda. Seetõttu peaksid suurema mikrotootmise huvi suhtes valmis olema nii seadusandjad kui ka võrguettevõtted,“ lisas Tammist.

 

Autor: aripaev. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077