27. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstus- ja laokinnisvara arendamine on hoo sisse saanud

Kuigi suvi on kinnisvaraturul traditsiooniliselt rahulikum, on käesoleva aasta suvekuudel oodata Tallinna tööstus- ja laopindade sektoris aktiivsemat aega. Selle põhjuseks taas töösse pandud arendused, mis pärast majandussurutist ootele jäid, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade konsultant Einar Niin.

Juba on rajamisel ning valminud palju uusi hooneid nii oma tarbeks kui ka konkreetsetele üürnikele. Samuti on pakkumisel spekulatiivse iseloomuga arendusi, kus ehituse alustamisel ei ole veel tulevaste üürnikega kokkuleppeid sõlmitud.

Praegu aktuaalseteks projektideks on näiteks Hydroscandi hoone Tartu maanteel, VGP Nehatu Park Peterburi teel ja VKM Motorsi uus hoone Mõigu Tehnopargis.

Eesmärgiga ettevõttele sobivaid lahendusi pakkuda, on lisandumas ka uusarendusi, kus saab lao- ja tootmisruumid koos büroo ja väikese esindus- ning vastuvõtualaga ühe katuse alla koondada. Selline projekt on näiteks vahetult Tartu mnt äärde, Jüri Tehnoparki 2015. aasta kevadeks kerkiv Jüri StockOffice. Lisaks on käimasoleval aastal lisandumas veel märkimisväärselt uut lao- ja tööstuskinnisvara Tallinna ümbruses asuvates tehnoparkides.

Ettevõtete kasvanud nõudmiste valguses on kõige populaarsemad läbimõeldud funktsionaalsusega lao- ja tööstuspinnad. See tähendab head ligipääsu, korralikku küttesüsteemi ning  läbimõeldud lao- ja administratiivruumide kooslust.

Ca 50% ettevõtetest on huvitatud laienemise või kolimise võimalustest. Otsitakse uuemaid, funktsionaalsemaid lahendusi juba ennast tõestanud heades äripiirkondades. Sealhulgas koguvad populaarsust just Tartu maantee äärde jäävad alad, näiteks Jüri ja Mõigu Tehnopark. Siin omavad rolli valminud Ülemiste ristmik ja Tartu maantee laiendamine Mõigus, mis on liiklust selles suunas oluliselt sujuvamaks muutnud. Tavalisel tööpäeval sõidab Tallinna kesklinnast Jüri Tehnoparki 15 minutiga. Lisaboonuseks võib lugeda ka tehnoparkidesse kogunevate ettevõtete hulka ennast, sest see loob hea koostöö ja sünergia võimalused.

Tegevuse laiendamiseks ei otsi pinda mitte ainult metalli- ja puidutööstuse, logistika ning transpordiga tegelevad firmad, vaid ka hulgimüügi ja erilahenduste pakkumistega tegelevad ettevõtted.

Ka arendajate poolt on tunda suuremat huvi ehitada ettevõtetele just nende vajadustele vastavaid nö built-to-suit hooneid. Tootmisettevõtete puhul on see tihtipeale ainuke võimalus enda töökeskkond parematesse tingimustesse üle viia. Ühtlasi saadakse spetsiifiliselt enda vajadustele vastavad lahendused, mis tõstab tihtipeale märgatavalt ka ettevõtete tööefektiivsust.

 

Autor: Toostusuudised. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077