Autor: Raigo Neudorf • 6. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Altia Eesti kasvatab hüppeliselt tootmismahtu ja eksporti

Alkoholitootja Altia Eesti viis ellu 0,9 miljoni eurose investeerimisprogrammi, mis toob kaasa ettevõtte ekspordi kolmekordistumise ning toodangu mahu 70-protsendilise kasvu.

Eelmise aasta aprillis otsustas Altia Corporation tuua Läti tütarettevõtte Jaunalko SIA alkoholitootmise üle Tabasalus asuvasse tehasesse. Septembris alustati Altia Eesti ja Läti kaubamärkide tootmise ühendamist ning tänaseks on jõudnud lõpule investeerimisprogramm, mis hõlmas tootmise koondumist Eestisse.

Tänu investeeringule tõuseb olulisel määral Altia Eesti tootmismaht: kui mullu toodeti Eestis 3,3 miljonit liitrit kanget alkoholi, siis tänavune prognoos on seatud 5,6 miljonile liitrile. Ettevõtte aastane ekspordimaht kerkib aga kolm korda ehk praeguselt 1 miljonilt liitrilt 3 miljoni liitrile (ehk 2 miljonilt eurolt 5,7 miljoni eurole).

Altia Eesti juhatuse liige Kristel Mets märkis, et kui 2013. aastal moodustas eksport ettevõtte müügitulust 31%, siis tänavune eesmärk on kergitada ekspordi osakaal juba 50 protsendile. Altia ekspordiriigid on Läti, Rootsi, Soome, Taani, Armeenia, Hispaania ja Norra. Tänu mahtude kasvule tekib ettevõttes juurde kümme uut töökohta, kusjuures tootmises kasvab töökohtade arv kolmandiku võrra.

„Jõuline toodangu- ja ekspordikasv tuleneb Altia Corporationi otsusest tuua Eestisse grupi Baltimaade tootmise ja müügi keskus ning mitmete Põhjamaade turule mõeldud Altia Corporationi toodete valmistamine. Tänu sortimendi ja ekspordiaktiivsuse suurenemisele ootame kogutoodangu kasvu 5,6 miljoni liitrini,“ selgitas Mets.

Metsa sõnul aitab ekspordimahu suurendamine vähendada oluliselt ka ettevõtte riske, mis tulenevad Eesti aktsiisipoliitika ettemääramatusest.

„Juba praegu maksavad kange alkoholi tootjad müügitulust enam kui poole aktsiisiks,“ ütles Mets. „Et tagada tehase pidev ja stabiilne töö,  on eriti oluline omada piisavaid ekspordimahte. Ootamatu aktsiisitõus jätaks ainult Eesti turule tootmise korral tehase- ja laotöötajad kaheks-kolmeks kuuks tööta.“

Altia Eesti Balti riikide tarneahela direktor Urmas Piilberg lisas, et ettevõte on teinud aastaid ettevalmistusi ekspordimahu kasvatamiseks ning seni oli tootmise pudelikaelaks mahutipark. „Otsustasime investeerida mahutiparki ning tõstsime selle kapatsiteeti 2 korda,“ märkis Piilberg, kelle sõnul annab suurem mahutipark ettevõttele paindlikkuse valmistada erinevaid tooteid.

Altia Eesti Tabasalu külje all asuv tootmisüksus on tegutsenud juba 20 aastat. Kuigi hetkel käib töö seal ühes vahetuses, võib Urmas Piilbergi kinnitusel olukord lähiaastail muutuda ning lisanduda ka teine vahetus.

Altia Eesti AS müügitulu kasvas 2013. aastal ligi kuus protsenti, ulatudes 32,5 miljoni euroni, millest ettevõte maksis Eestis aktsiisiks 17,6 miljonit eurot. Ettevõtte kasum ulatus läinud aastal 1,3 miljoni euroni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077