Autor: Raigo Neudorf • 9. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti jäi ilma suurest välisinvesteeringust

Haavapuidumassi tootva ASi Estonian Cell omanik otsustas Eesti heitliku majanduspoliitika ja kõrgete energiakulude tõttu oma uue tehase rajada Eesti asemel Austriasse.

Estonian Celli juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul avas grupi omanik käesoleval aastal Austrias uue paberitehase, mille tootmisliinidelt tuli möödunud kuul juba ka esimene toodang.

„See tehas maksis 115 miljonit eurot ja ta oleks sobinud ka Kundasse, meie praeguse tehase kõrvale. Investeering tehti aga hoopis Austriasse, kus on oluliselt kallim tööjõukulu. Selle põhjuseks olid Eesti heitlik majanduspoliitika ja kõrged energiakulud,“ selgitas Lahe.Tema hinnangul vajab Eesti sarnaste juhtumite edasiseks vältimiseks väga selget majandus- ja tööstuspoliitikat.Estonian Celli energiakulud ulatuvad aastas 20 miljoni euroni. Kuna ettevõtte Eestis tegutsemise jooksul on kohalikud energiahinnad hüppeliselt kasvanud, kutsus Lahe üles ettevõtteid, kellel on samuti energiateemalisi muresid, selgasid kokku panema ja ühiselt lahendusi leidma. Ta lisas, et kuigi Estonian Cellil on olemas ehitusluba oma elektrijaama ehitamiseks, pole ebastabiilses majandusolukorras võimalik seda investeeringut teha.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077