Autor: Raigo Neudorf • 11. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ sõlmis uue lepingu autotootjaga Mitsubishi

Tallinna Tehnikaülikool sõlmis uue lepingu maailma ühe juhtiva autotootja Mitsubishi Motors Corporationiga.

Ligi 3,6 miljardi eurose aastakäibega Mitsubishi Motors ja TTÜ teevad tihedat koostööd elektriautode efektiivsuse ja kasutusmugavuse uurimisel.

TTÜ teadlased tuvastavad elektriautode andmete töötlemisel erinevad kasutajate käitumismustrid ning kõrvutavad neid vahetute kasutajakogemustega. Sel moel leitakse üles kõige efektiivsemad elektriauto kasutamisviisid Eesti oludes.

Eesti territooriumi kompaktsus ja vaheldusrikas kliima loovad elektriautode testimiseks suurepärased eeldused. Saadud teadmised võimaldavad teha arendusotsuseid elektriautode kasutusmugavuse parandamiseks. Uurimuse aluseks võetakse praegu kasutuses olevad enam kui 450 elektriautot, mis on riigi ja kohalike omavalitsuste käsutuses alates 2012. aastast.„Mitsubishi leping tugevdab meie tegutsemist Aasias. Eesti riik on olnud julge elektriautode projekti käivitaja. Piiratud eelarve ja inimressursi tingimustes tuleb fokusseerida, üks meie prioriteete on IKT valdkond,“ ütles TTÜ juhtkonna liige Tea Varrak. „See ei ole meil esimene projekt suure tootmishiiuga ja on väga hea meel, et nad meie teadlaste ja üliõpilaste poolt tehtut kõrgelt hindavad“.

Mitsubishi projekti juhib TTÜ informaatikainstituudi dotsent Innar Liiv, kes teeb uurimistööd ja õpetab IT, majanduse ja logistikatudengeid andmekaevandamise ja informatsiooni visualiseerimise valdkonnas.

„Andmed on uus nafta. Otsime innovaatilisi viise andmete töötlemiseks ja kasutamiseks igapäevaelus. Lihtsamalt öeldes koondame Jaapani kolleegidele kõige kompaktsemal kujul siinse kliendi kogemuse ning selline tagasiside võimaldab uusi kavandatavaid autosid pidevalt täiendada,“ sõnas Liiv.

TTÜ teeb projekti raames koostööd paljude partneritega, nende hulgas sotsiaalministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Kredexi, EASi ja Silberautoga. Tallinna Tehnikaülikoolil on suur huvi jätkata koostööd Mitsubsihi Motorsiga ning algatada uusi projekte ka tulevikus.

Koostöö Mitsubishiga näitab teed teistele sarnastele projektidele, mille koduks saab olema 12. novembril avatav Mektory maja. Seal asuvad laborid, ettevõtete demokeskused, näitusesaal, eri kultuuride toad, töökojad igas vanuses inimestele. Majja oodatud on nii lapsed, üliõpilased, õppejõud kui ka ettevõtjad.  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077