Autor: Ken Rohelaan • 11. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Perekond Säde müüs Konesko osaluse soomlastele

Ärimees Margus Säde lesk Anneli Säde müüs perekonnale kuulunud osaluse masinatööstusettevõttes Konesko põhjanaabrite Konecranes Finance'ile.

Säde ettevõttele Spark Asset Management kuulus septembrini 30% Konesko aktsiatest. Firma juhatuse liige Anneli Säde ei soovinud tehingu üksikasju täpsustada, kinnitades vaid osaluse müümist.

"Ma ausalt öeldes ei kommenteeriks seda. Seal ei ole sellist põnevat infot, mida lehes kirjutada," ütles ta. Säde sõnul ei jää ta edaspidi elektrimootoreid valmistava ettevõttega seotuks. Äripäeva hinnangul võis tehingu hind jääda vahemikku 5-7 miljonit eurot.

Konesko osaniku ja tegevjuhi Mart Hirtentreu sõnul võis tehingu põhjuseks olla peamiselt raha, kuna Spark Asset Management oli Anneli Säde eestvedamisel passiivne omanik.

"Pärast finantsjuhi Margus Säde lahkumist jäi (osalus) neile pärandiks. Nad aktiivselt protsessis ei osalenud ja jäid dividendide ootustesse," ütles Hirtentreu.

Tegevjuhi sõnul näitab Soome osapoole soov osaluse suurendamises usalduse kasvamist.

"Nad on meil suurim tellija. Ju nad on saanud kindlust ja näevad perspektiivi," lisas Hirtentreu. Tema sõnul soovib Konesko lähiajal ka laieneda, et saada rohkem suuri kliente. "Oleme prototööd teinud Metsole, Konele ja teistele sama valdkonna tegijatele. Teeme nende nimel pidevalt tööd, aga seeriatootmisse pole veel jõudnud," täpsustas Hirtentreu.

Konesko eelmise aasta käive oli 47,3 miljonit eurot, ettevõtte teenis kasumit 1,6 miljonit eurot. Firmas töötab üle 300 inimese. Äripäeva Järvamaa TOPis kerkis ettevõte tänavu (koostatud mulluste majandusnäitajate põhjal) 40., masina- ja metallitööstuste TOPis 44. kohale.

Konesko ASi lõid 1992. aastal Mart Hirtentreu, Margus Säde ja Allari Leppik. Konecranes ostis 2003. aastal Koneskos 19protsendilise osaluse. Täna on Soome firma osalus Koneskos 49,5 protsenti, Hirtentreul 46 protsenti.

Oktoobris ilmunud Äripäeva Rikaste TOPis oli Mart Hirtentreu varade väärtuseks hinnatud 14,9 miljonit eurot, mis andis Konesko tegevjuhile 161. koha.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077