22. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mati Selg: ärianalüüsi tuleb oskuslikult rakendada

AS Columbus Eesti ärianalüüsi tootejuht Mati Selg kirjutab, et ärianalüüsi oskuslik rakendamine aitab ettevõtetel infot paremini kasutada.

Üldiselt aktsepteeritud põhimõtte järgi peaksid juhtimisotsused baseeruma valdavalt informatsioonil, mitte nn "kõhutundel" ja oletustel. Tänapäeva ettevõtetel on tänu infotehnoloogia kasutamisele küll väga palju detailseid andmeid, kuid liigse detailsuse ja suure hulga tõttu ei ole need andmed juhtimisotsuste langetamiseks koheselt kasutatavad.

Siinkohal tuleb mängu ärianalüüs, mis võimaldab detailsed andmed teisendada juhtimisotsuste langetamiseks sobivale koondkujule ja esitada neid kiirelt haarataval kujul.

Andmete tõlgendamise kiirus on otseses seoses nende esitusviisiga. Andmete numbrilisel kujul tabelis esitamine on küll hea täpsete väärtuste kirjeldamiseks (mis on vajalik konkreetsete tehingute ja finantsaruannete puhul), kuid samade numbrite graafiline esitus on analüüsi mõttes koheselt haaratav.

Kuigi see on võimalik, on tavaaruannetega info hankimine aeganõudev ja töömahukas protsess. Reeglina on selleks vaja kasutada mitmeid erinevaid aruandeid või siis sama aruannet mitmete erinevate parameetrivalikutega käivitada ning lõpuks ka tulemusi võrdluste võimaldamiseks kokku võtta. Sellisel meetodil on info hankimine aeganõudev ja tülikas.

Spetsiaalsete ärianalüüsi töövahendite kasutamine muudab info hankimise aga kiireks ja mugavamaks. Ühtlasi lisandub võimalus koondinfo juurest vajadusel täiendavate detailide juurde liikuda. Üks levinumaid ohte on liiga suure hulga erinevate võtmenäitajate jälgima hakkamine. Sisuliselt on see sama, kui küsimusele "Mis on oluline?", vastata: "Kõik on oluline."

Sellise olukorra võib tekitada asjaolu, et lähtutakse mingist võtmenäitajate kogumist, kus on valmis kujul mitmeid tuhandeid võtmenäitajaid. Kõige lihtsam viis ärianalüüsiga alustamiseks on vaadata üle juba eksisteerivad juhtimisahelad ning leida need, kus andmete hankimine, töötlemine ja visuaalne esitamine on tülikas ja aeganõudev. Seejärel tuleb ärianalüüsi tööriistade abil muuta nende andmete hankimine, töötlemine ning esitamine kiireks ja mugavaks.

Ärianalüüsi tööriistade rakendamisel saavad abiks olla infosüsteemidega seotud partnerid, kes tunnevad olemasolevate infosüsteemide andmestruktuure ja ärianalüüsi tööriistade rakendamise viise. Sellisel viisil tegutsedes on alustamise barjäär võimalikult väike ja kasutusele võetakse tehnoloogiliselt tõhusamad vahendid.

Peamisteks ärianalüüsi trendideks on ärianalüüsi kasutamine järjest suurema osa ettevõtte töötajate poolt ning paindliku iseteenindusliku ärianalüüsi levik. Vastavalt nendele trendidele on toimunud ka ärianalüüsi tööriistade areng, kus ühelt poolt on arendatud väikesi investeeringuid nõudvaid tööriistu, mida saaks kasutada väga erinevatel seadmetel, sh mobiilsetel seadmetel.

Teisalt on arendatud paindlikke, analüütikutele mõeldud töövahendeid, milles saavad kasutajad teha muudatusi ilma IT-d otseselt kaasamata.

Sageli toimub ärianalüüsi kasutamise levik ettevõttes etapiti. Esimeses etapis on kasutajateks analüütikud, kes vajavad oma tööks paindlikke iseteeninduslikku tüüpi ärianalüüsi töövahendeid. Peale analüütikute poolt esmaste tulemuste saamist tõuseb järgmistes etappides päevakorda ärianalüüsi laiem kasutamine. Siinkohal peaks mõtlema, millised on ühiskasutuse võimalused ja laiema kasutajaskonna jaoks vajalik suurem tulemuste valmis kujul esitamine.

Esimese etapi jaoks sobilike ärianalüüsi töövahendite valik on üsna vaba, kuna kasutajate arv -  ning seega ka võimalikud investeeringud - on väikesed. Lisaks on isoleeritud kasutuse korral kõnealused töövahendid tihti täiesti tasuta. Teise etapi puhul (kus kasutajate hulk on märkimisväärselt suurem) toimub ühiskasutus ja vajatakse eelnevalt valmis tehtud töölaudade kasutamise võimalust. Siis tuleb arvestada ärianalüüsi tööriistade litsentside soetamiseks vajalike investeeringutega. Erinevatel tootjatel on need kordades erinevad.

Kui ettevõte soovib ärianalüüsiga alustada ning võimaldada ka väiksemamahulist ühiskasutust ilma märkimisväärsete investeeringuteta, on sobivaks töövahendiks Power Pivot.

Power Pivot on Exceli Add-In, mille kasutamiseks on vaja ainult sobivat Microsoft Office versiooni. Kõnealune töövahend võimaldab paindlikku andmekäsitlust ning on võimeline hetkeliselt töötlema kümnetesse miljonitesse ridadesse ulatuvaid andmehulki.

 

Autor: Mati Selg

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077